Good Inicijativa poziva ministricu Divjak da predstavi analizu odabira članova ERS-a

Hina



Good inicijativa, koja je početkom lipnja organizirala prosvjed kojim je tražila ponavljanje natječaja za sastav Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme, u utorak je pozvala ministricu obrazovanja Blaženku Divjak da javnosti predstavi analizu tog natječaja kako bi se znalo je li u njegovu raspisivanju i odabiru članova ERS-a bilo nepravilnosti.


Iz te inicijative u priopćenju upozoravaju kako ERS ni dva mjeseca nakon odabira prvih članova nije formirana u potpunosti, nije riješeno pitanje njezina legitimiteta u pogledu transparentnosti postupka odabira, dok je nakon raspisivanja natječaja za preostalih pet članova ERS-a došlo do produžavanja roka za odabir za dodatnih 30 dana, završno s 3. kolovozom. Zanima ih zašto Posebno stručno povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja znanosti i tehnologije nije izvršilo odabir kandidata, te ponavljaju svoj zahtjev za smjenom Dijane Vican, koja po njihovu mišljenju nije izvršila svoje dužnosti kao voditeljica tog povjerenstva.


Utvrđeno je, kažu, kako jedan od odabranih članova ERS-a ne udovoljava uvjetima natječaja, da je jedna od članica te radne skupine podnijela ostavku na članstvo, a da je netransparentnost natječaja očita vide i u tome što prijavljeni kandidati nisu dobili mogućnost uvida u dokumentaciju natječaja nakon upućenog zahtjeva za pristup informacijama. Nejasno je, dodaju, i na temelju kojeg je zakona raspisan natječaj za odabir članova ERS-a, tekst kojega nije objavljen u Narodnim novinama.




»Nameće se pitanje je li stvarno bila riječ o javnom natječaju ili je on samo tako lažno predstavljen? Ovakvim postupanjem, javnost i dalje nije upoznata s postupkom odabira članova ERS-a, a i neizvjestan je nastavak Cjelovite kurikularne reforme. Zbog takvog načina rada i dalje držimo da je potrebno poništavanje natječaja«, naglašavaju iz Good inicijative.


Podsjećaju na tvrdnje ministrice Divjak s kraja srpnja da je gotova analiza vezana uz natječaj za odabir članova ERS-a te da se čeka mišljenje Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja znanosti i tehnologije. »Ukoliko Posebno stručno povjerenstvo nije našlo shodnim odabrati članove ERS-a u jasnom vremenskom roku i nije se očitovalo oko analize natječaja, pozivamo ministricu Divjak da javnosti prezentira nalaze analize i razuvjeri javnost o postojanju nepravilnosti u raspisivanju natječaja i odabiru članova Ekspertne radne skupine«, zaključuju u priopćenju.