Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
17. siječnja 2020.
Incident na otkrivanju spomenika

Gong o presudi Zoranu Ercegu – prekršeno pravo na slobodu izražavanja

Oriana Ivković Novokmet i Jelena Berković / Foto Darko JELINEK
Oriana Ivković Novokmet i Jelena Berković / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2019. u 15:39 2019-02-13T15:39:52+01:00

Iz slučaja Erceg može se zaključiti da je hrvatskom pravosuđu bitniji dignitet spomenika, nego pravo na slobodnu riječ, ističe Gong u priopćenju

ZAGREB Nakon presude aktivistu Zoranu Ercegu za narušavanja javnoga reda i mira na otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu, udruga Gong u srijedu je iskazala iznimnu zabrinutost stanjem u hrvatskom pravosuđu koje krši Ustavom zajamčeno pravo na slobodu izražavanja.

Iz slučaja Erceg može se zaključiti da je hrvatskom pravosuđu bitniji dignitet spomenika, nego pravo na slobodnu riječ, ističe Gong u priopćenju.

Erceg je na zagrebačkom Prekršajnom sudu uvjetno osuđen na 15 dana zatvora zbog incidenta koji se dogodio 10. prosinca prošle godine, na svečanom otvorenju Tuđmanova spomenika u Zagrebu, kada Erceg je uzviknuo da je prvi hrvatski predsjednik »upropastio Hrvatsku«, te da je »ratni zločinac«.

Gongu je posebno sporno što sudac, prema medijskim izvještajima, uopće nije pročitao obrazloženje takve presude, nego je optuženiku poručeno da će presudu dobiti poštom.
Hrvatskom sudstvu očito ništa ne znači članak 38. Ustava koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli, ističe Gong.

Presudu Ercegu smatraju nastavkom skandaloznih napada na slobodu govora, nakon niza dvojbenih sudskih presuda protiv novinara, satiričara i aktivista, kojima se dovode u pitanje Ustavom zajamčene slobode.

U trenutku kad svjedočimo jačanju povijesnog revizionizma, relativiziranju ustaških simbola i nedopustivim napadima na slobodu medija, nužno je ustati protiv kršenja Ercegova prava na slobodu izražavanja i zahtijevati od hrvatskog pravosuđa da se prestane igrati Ustavom, poručuju iz Gonga.

Na presudu Ercegu reagirali su i Kuća ljudskih prava Zagreb, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava uz ocjenu da je »hrvatsko pravosuđe propustilo zaštiti njegovo pravo na slobodu izražavanja i pravo na slobodu okupljanja«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.