Peticija protiv voditelja

Gledatelji od HRT-a traže otkaz Luki Popovu: Opravdavao diskriminaciju dječaka s Downovim sindromom

P. N.

Luka Popov / Foto HRT

Luka Popov / Foto HRT

– Ako sam rekao nešto protuustavno onda znači da je i Zakonik kanonskog prava protuustavan i da je Katolička crkva protuustavna. Je li slijedeći korak da se i Crkvu proglasi protuustavnom i zabrani joj se djelovanje, kazao nam je Popov



ZAGREB  Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, Programsko vijeće HRT-a, Vijeće za elektroničke medije, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Pučka pravobraniteljica, svi su oni dobili tekst peticije kojom, kako u peticiji stoji, gledatelji i platiše pristojbe HRT-a od Uprave javnog servisa zahtijevaju da hitno raskine ugovor o suradnji s Lukom Popovim za sudjelovanje u emisiji Peti dan u ulozi komentatora društvenih zbivanja!


Fizičara Popova se proziva zbog načina na koji je govorio o  malom Adamu, dječaku s Downovim sindromom čiji je slučaj prošli tjedan punio novinske stupce i televizijske dnevnike kada ga je svećenik u njegovu mjestu odbio pričestiti.


U peticiji se kaže kako je Luka Popov u emisiji Peti dan, emitiranoj 5. svibnja u sklopu teme »Različitost« koju je sam predložio kao moderator, samoinicijativno stao u obranu svećenika koji je odbio s drugom djecom pričestiti dječaka s Downovim sindromom.Pače ističe se kako je na pitanje kolege iz Petog dana, Borisa Jokića, potvrdio da stoji iza svoje izjave objavljene na twitteru gdje diskriminatorni čin svećenika opravdava analogijom sa zamišljenom situacijom slijepe osobe koje se ne pripušta u autoškoli.




»A zamislite ovakav naslov: skandal u Hrvatskom autoklubu: instruktor vožnje ne dozvoljava slijepim osobama da…«, napisao je Popov.Nije to jedino zbog čega se traži opoziv Popova. U tekstu peticije se navodi kako je u istoj emisiji Popov  problematizirao i izbor Miss Hrvatske koja je mulatkinja kao neprihvatljiv čin pozitivne diskriminacije.


– Javno propagiranje diskriminacije i segregacije djece s Downovim sindromom na javnoj televiziji protivno je hrvatskom Ustavu, antidiskriminacijskim propisima i politici uključivanja osoba s invaliditetom, kao i Zakonu o HRT-u te Ugovoru između HRT-a i Vlade RH prema kojima je HRT dužan poštivati i promicati ljudska prava, naročito djece i mladih, toleranciju i različitost.


Istodobno Luka Popov vrijeđa osjećaje svih kršćana u našem društvu, teško iskrivljujući temeljno učenje Isusa Krista: »Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!« – stoji u tekstu peticije.


Stoga se od Uprave HRT-a konkretno traži: da odmah otkaže ugovor o suradnji Luku Popovu.


Da se javno ispriča svi gledateljima i platišama pristojbe HRT-a, a posebno osobama s Downovim sindromom i njihovim obiteljima, kao i svim kršćanima na ovom sramotnom verbalnom izgredu Luke Popova budući da je za njegov angažman odgovoran HRT.


Da se sve preostale naknade od 1000 kn po emisiji predviđene za Luku Popova do kraja sezone uplati kao donaciju Hrvatskoj zajednici za Down sindrom.


Za komentar smo zamolili i Popova.


Kratko nam je kazao kako peticija i ono što se u njoj traži pokazuje stav njenih autora i potpisnika o slobodi govora i izražavanja. Upućuje nas na Zakonik kanonskog prava, članak 914.


Članak je to koji kaže: »Dužnost je u prvom redu roditelja i onih koji ih zamjenjuju te župnika brinuti se da se djeca koja su stekla sposobnost da se služe razumom dolično priprave i što prije okrijepe ovom božanskom hranom, ali tako da prije obave sakramentalnu ispovijed; dužnost je župnika također – 154 – bdjeti da se ne pričešćuju djeca koja nisu stekla sposobnost da se služe razumom ili koja, prema njegovu sudu, nisu dovoljno pripravljena«.


– Ako sam rekao nešto protuustavno onda znači da je i Zakonik kanonskog prava protuustavan i da je Katolička crkva protuustavna. Je li slijedeći korak da se i Crkvu proglasi protuustavnom i zabrani joj se djelovanje, kazao nam je Popov.


Odgovor s HRT-a danas nismo uspjeli dobiti. Vjerojatno se pišu očitovanja, pri čemu će valjati uzeti u obzir i odredbe Etičkog kodeksa HRT-a koji važi i za vanjske stalne suradnike u emisijama javnog servisa.