Neopravdani državni poticaji

Gledanje kroz prste? HERA utvrdila nepravilnost u elektrani Sunčice Lalić, ali sankcija – nema

Bojana Mrvoš Pavić

Sunčica Lalić / Foto Marko Lukunić/PIXSELL

Sunčica Lalić / Foto Marko Lukunić/PIXSELL

Umjesto zakonom predviđenih 50, elektrana korisno troši 34,5 posto topline. Neslužbeno se doznaje da će im HERA dati vremena za »uklanjanje nepravilnosti«



ZAGREB – Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je nakon nadzora u elektrani tvrtke Uni Viridas u Babinoj Gredi, koja je u suvlasništvu bivše manekenke Sunčice Lalić, objavila da je ukupna godišnja energetska učinkovitost te kogeneracije, koja proizvodi električnu energiju i toplinu, svega 34,5 posto.


Sa sjednice Here, na kojoj je to zaključeno, u javnost nije odaslana niti jedna druga informacija odnosno pojašnjenje što će se dalje oko kogeneracije događati, no očekuje se da Hera postrojenju ili naredi vraćanje dijela poticaja isplaćenih mu u prošloj godini, ili oduzme dozvolu za rad.


Bez informacije


Kako je otkrio naš list, postrojenje je prošle godine, prve godine svog rada, od države dobilo 74 milijuna kuna za proizvedenu električnu energiju, no da bi imalo pravo na taj subvencionirani otkup struje, najmanje 50 posto proizvedene topline moralo je korisno utrošiti, primjerice na grijanje staklenika, hladnjače ili neki drugi toplinski konzum. HERA je, međutim, našem listu uskratila informaciju je li, i koliko toplinske energije u Babinoj Gredi lani proizvedeno te korisno utrošeno i je li tvrtka imala pravo na povlašteni otkup struje, po triput većoj cijeni od konvencionalno proizvedene energije na burzi.




Elektrana Sunčice Lalić struju i toplinu proizvodi iz drvene sječike, dakle na biomasu, zbog čega je 2015. godine od Here dobila status povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora. HERA je, međutim, u nadzor postrojenja otišla tek nakon što je naš list objavio kako HERA taji podatak o korištenju topline u Babinoj Gredi. Pitanje je da li bi nadzora i inače bilo, odnosno koliko dugo bi postrojenje u Babinoj Gredi i dalje primalo poticajnu otkupnu cijenu struje, za koju se novac prikuplja sa računa svih potrošača – građana i tvrtki. Upravo zbog puno povlaštenih proizvođača iz obnovljivih izvora energije uskoro poskupljuje i naknada za njih koju plaćaju svi potrošači – sa sadašnje tri i pol, na sedam i pol lipa po potrošenom kilovatsatu struje.


Sporna sušara


Sunčica Lalić je krajem prošle godine najavila gradnju sušare za sječiku koja se koristi za proizvodnju, vrijednosti šest milijuna kuna, no do danas investicija nije realizirana, dok su iz Here našem listu u nekoliko navrata odgovorili kako su poticaji elektrani opravdani jer toplinu troše na sušenje biomase.


Neslužbene informacije kažu da će HERA kogeneraciji u Babinoj Gredi dati određeni period za »uklanjanje nepravilnosti«. Znači li to da im namjeravaju ostaviti istu poticajnu otkupnu cijenu struje dok ne sagrade sušaru odnosno staklenike, za sada nije poznato. Drugim riječima, Hera očito nema namjeru postrojenju oduzeti dozvolu za rad, već mu dati još vremena da realizira investiciju koja je trebala biti realizirana uoči dobivanja dozvole za rad 2015. godine.