Preko 800 policijskih prijava

Glavni državni inspektor: Zbog kršenja samoizolacije naplaćeno je 130 tisuća kuna kazni

Hina

foto: REUTERS/Matias Baglietto

foto: REUTERS/Matias Baglietto

Državni inspektorat, naglasio je, tome je pokušao doskočiti izdavanjem prekršajnog naloga s kaznom od 8.000 kuna, a za one koji ponovno prekrše tu mjeru i rješenjem kojim se putem Fine ovrhom s računa izravno 'skida' 30.000 kuna.



ZAGREB – Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izjavio je da je Državni inspektorat, koji je od preko 800 policijskih prijava zbog kršenja mjere samoizolacije zasad odradio njih više od 600, do ovog trenutka naplatio kazne u ukupnom iznosu oko 130.000 kuna


Mikulić je u izjavi za RTL Danas nevjerojatnim i lošim ocijenio da neki ljudi, bez obzira na epidemiju koronavirusa i sve apele da ostanu doma, i dalje krše samoizolaciju, neki i više puta..


Državni inspektorat, naglasio je, tome je pokušao doskočiti izdavanjem prekršajnog naloga s kaznom od 8.000 kuna, a za one koji ponovno prekrše tu mjeru i rješenjem kojim se putem Fine ovrhom s računa izravno ‘skida’ 30.000 kuna.




Učini li to netko opet, na prisilan način i u suradnji s policijom i Civilnom zaštitom sanitarni inspektori vode ih u karantenu. Zasad su zabilježena dva takva slučaja.


“Ako bi se to desilo ponovno, mislim da nam ostaje još samo jedna mogućnost – da se takvim ljudima bavi jedna posebna grana medicine koja se zove psihijatrija, jer nije normalno da naši sugrađani ne žele paziti na sebe, ali ni na svoju obitelj i cijelu zajednicu”, poručio je Mikulić.


Unatoč odluci Vlade o sprječavanju negativnih učinaka podizanja cijena 27 za građanstvo neophodnih proizvoda, neki trgovci u maloprodaji i veleprodaju tu odluku nisu poštivali te su za neke proizvode dizali marže.


Konkretno, kazao je Mikulić, za sol i tjesteninu cijena se dizala za oko 13 posto, za dječju hranu i svježe meso i do 30 posto, a najviše se cijena dizala za dezinfekcijska sredstva, zaštitne maske i rukavice, rekordno i od čak 594 posto.


Javno navesti trgovce koji dižu cijene neophodnih proizvoda


Svi dućani i trgovački lanci koji su to činili, ustvrdio je, pod budnim su okom inspektora te ako će i dalje kršiti Vladinu odluku, najavio je, neće se više libiti i javno će ih navesti kako bi građani znali o kome je riječ.


Istaknuo je kako je inspektorima dao nalog da prema tim kompanijama ili dućanima idu s prekršajnim nalozima do 100.000 kuna u maloprodaji te 300.000 kuna u veleprodaji.


Osim toga, dodao je Mikulić, u maloprodaji ići će se i s rješenjem o zabrani “te agresivne poslovne prakse”, a u veleprodaji i na zatvaranje trgovina na rok od 30 dana.


Mikulić je rekao kako Državni inspektorat bilježi i 60 prijava, od kojih je 46 nadzora odrađeno, zbog nepravilnosti u odnosu poslodavaca prema radnicima. Tako 12 poslodavaca nije poštivalo odluku da najviše pet radnika mogu biti zajedno u određenom procesu, a nisu im osigurali ni dezinfekcijska sredstva i zaštitnu opremu.


“Mi tu u prvom koraku idemo s usmenim rješenjem zabrane obavljanja takvog rada, a u drugom ako ponovno to čine idemo s maksimalnim mjerama do 120.000 kuna”, istaknuo je.