GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK TVRDI: Razmotrit će se sve mogućnosti kako bi Sanader vratio ukradeni novac

Hina

snimiO Davor Kovačević

snimiO Davor Kovačević

Objasnio je da se rok od 15 dana odnosi na dobrovoljno plaćanje, a tek nakon toga počinju teći rokovi za ovrhu. Dodao je kako mu je teško odgovoriti koliko bi to moglo potrajati.



ZAGREB – Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio je u petak da će država razmotriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi od bivšeg premijera Ive Sanadera, slijedom pravomoćne presude, oduzela protupravno stečenu imovinsku korist u slučaju Planinska.


“Razmotrit ćemo sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju, jedan dio imovine još je blokiran, naravno da nam je interes kao državi i Državnom odvjetništvu da se izvrši pravomoćna sudska presuda pa i u onom djelu koji se odnosi na oduzimanje imovinske koristi”, rekao je Jelenić novinarima uoči svečanosti održane u povodu Dana državnog odvjetništva.


Dodao je da će se još vidjeti u kojoj mjeri i na koji način je to moguće provesti iz blokirane imovine ili će to učiniti na neki drugi način.




Objasnio je da se rok od 15 dana odnosi na dobrovoljno plaćanje, a tek nakon toga počinju teći rokovi za ovrhu. Dodao je kako mu je teško odgovoriti koliko bi to moglo potrajati.


“Vidjet ćemo”, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, upitan misli li da će se povrat imovine provesti u predviđenom roku od 15 dana. Dodao je, međutim, da nema uvid kako će se to voditi s obzirom da je za to nadležno Državno odvjetništvo.


Novinare je zanimala i istraga koja je pokrenuta zbog curenja informacija u aferi SMS, a glavni državni odvjetnik je novinare upozorio da ga potiču na kazneno djelo s obzirom da su izvidi tajni pa o tome ne smije govoriti.


Upitan je li istraga o curenju informacija dala ikakve rezultate i je li otkriveno otkud su procurile, Jelenić je rekao kako može reći samo da su izvidi u tijeku jer se radi o tajnom postupku.


Na daljnja pitanja što je s ispitivanjem svjedoka, jesu li ispitani i kad će doći do ispitivanja Milijana Brkića i ostale trojice osumnjičenih Jelenić je ponovio da je istraživanje tajno.


“Sad ispada da vi mene potičete na počinjenje kaznenog djela”, rekao je Jelenić. “Ja vam stvarno ne mogu reći ni o sadržaju niti tijeku istraživanja”, ponovio je državni odvjetnik.


Afera Agrokor također je bila jedno od pitanja za državnog odvjetnika s obzirom da knjigovodstveno-financijsko vještačenje koje je ključno za okončanje istrage nije dovršeno ovog tjedna kako je to bilo najavljivano.


Jelenić je objasnio da su rokovi zadani zakonom i da su vještaci s tim rokovima bili upoznati. Zbog toga su vještaci, dodao je, prošli tjedan uputili pismo Županijskom državnom odvjetništvu u kojem su se ispričali zbog kašnjenja i naveli da će svoj nalaz dostaviti u najskorijem mogućem roku.