Skandalozan status

GLAS o svećeniku kojeg je ”obradovala vijest o Goldsteinovoj smrti”: Najoštrije osuđujemo govor mržnje i zahtijevamo ispriku vrha Crkve

Hina

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL



 Građansko-liberalni savez (GLAS) priopćio je u nedjelju da najoštrije osuđuje govor mržnje hvarskog svećenika don Milog Plenkovića koji je na svom Facebook profilu objavio skandalozan status u kojemu izražava radost smrću Slavka Goldsteina nazivajući ga mrziteljem Hrvatske.


Pozivamo Hrvatsku biskupsku konferenciju, Splitsko-makarsku nadbiskupiju i Hvarsku biskupiju »da javno osude izjave don Plenkovića i ograde se od istih budući da su takve izjave u potpunoj suprotnosti s poslanjem Katoličke crkve. Također zahtijevamo ispriku vrha Katoličke crkve građanima Hrvatske s obzirom na to da smo doživjeli i to da se svećenici javno vesele nečijoj smrti i to samo zato što se s pokojnikom politički ne slažu«, stoji u priopćenju te stranke.


GLAS navodi i kako smatra da Crkva kao institucija koja »pretendira oblikovati moral hrvatskog društva i propisivati društveno poželjne oblike ponašanja hrvatskih građana prešutnom podrškom ovakvim istupima svojih svećenika ujedno pokazuje kakav bi joj društveni moral bio prihvatljiv«. Status na Facebooku tog hvarskog svećenika izazvao je brojne komentare u javnosti. Prema pisanju medija napisao je: «Obradovala me je vijest da je umro dr. Slavko Goldstein. Drago mi je da je jedan mrzitelj Hrvatske nestao s pozornice ovog svijeta. Ipak mu od srca želim pokoj vječni i da mu Jahve bude milosrdan sudac. Njegovo će mu milosrđe biti jako potrebno obzirom na more laži što ih je (svjesno i namjerno) širio pod krinkom znanstvenog autoriteta. Tim je lažima planski sramotio Hrvatsku i hrvatski narod. Iz Biblije znamo da Jahve mrzi laž (Jahve mrzi lažljivi jezik Izr 6, 16)«.