IDS-ov zastupnik

Flego o gradnji druge cijevi tunela Učka: ‘Žalosno je da čekamo packe Bruxellesa’

Tihana Tomičić



Nakon što je objavljeno da je Hrvatska od Europske komisije dobila opomenu zbog neusklađenosti svojih tunela s Direktivom 2004-54-EC o minimalnim uvjetima sigurnosti za tunele duže od 500 metara u transeuropskoj mreži, oglasio se bivši istarski župan, a sada eurozastupnik Valter Flego koji je ovu priliku iskoristio da naglasi koliko je važno što prije započeti s gradnjom druge cijevi tunela kroz Učku:


– Dobro sam upoznat s temom i u više sam navrata upozoravao na potrebu probijanja druge cijevi tunela Učka, ali i spajanja “Y” na Matulje. Upravo je to jedan od razloga zašto sam izabrao Odbor za promet i turizam (TRAN) u EP-u. Svi mi u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, pa i svi naši gosti koji su barem jednom prošli tunelom, svjesni su važnosti i potrebe probijanja druge cijevi.


Žalosno je da moramo dobiti packe iz Bruxellesa da bismo se uhvatili posla i realizirali projekt koji je krucijalan za razvoj gospodarstva, turizma i prije svega za sigurnost naših građana. Ono šta je sada važno jest da postoji volja, da smo tehnički spremni i da ne postoji razlog zašto izgradnja ne bi započela već sredinom 2020 godine. Vrijeme je da građani Istre i Primorsko-goranske županije dobiju prometnu infrastrukturu kakvu zaslužuju.