Godišnja izvješća

Fina šalje 19 tisuća kazni poduzetnicima

Hina



Do kraja ovog mjeseca svako od 180 tisuća registriranih poduzeća trebalo bi predati godišnji financijski izvještaj o poslovanju u prošloj godini, u suprotnom riskiraju plaćanje nemale novčane kazne koja sustiže oko 19 tisuća vlasnika tvrtki koji nisu dostavili financijske izvještaje za 2017. godinu ili umjesto izvještaja Izjavu o neaktivnosti, piše u utorak Večernji list.


Popis tvrtki Fina je objavila na svojim stranicama u rujnu 2018. godine, a njihovim vlasnicima posljednjih tjedana pojačano stižu i ‘dodatne čestitke’ na kućne adrese – nalozi o 10 tisuća kuna novčane kazne za tvrtku i pet tisuća kuna novčane kazne za direktora jer nisu poštovali zakonsku obvezu predaje izvještaja, ističe dnevnik.Podsjećaju da je Fina prije nekoliko godina postala ovlašteni tužitelj za izdavanje prekršajnog naloga, što znači da je ovlaštena slati kazne bez prethodne opomene poduzetnicima.

Među 19 tisuća poduzetnika koji nisu predali godišnje izvještaje, ističe Večernji, dosta je i poduzetnika početnika koji nisu ni znali za obvezu izvještavanja Fine, registrirali su poduzeće za deset kuna, nisu na njemu imali nikakvog prometa te su nagađali da ih država neće teretiti. Nemale kazne ne stižu samo za 2017. godinu nego i za prijašnje razdoblje.


»Fina objašnjava da je visina kazne (od 10.000 do 100.000 kuna za tvrtke i 5000 do 20.000 za direktora tvrtke) propisana Zakonom o računovodstvu te da oni izriču najniže iznose. Za sve koji su dobili rješenja, dobra je vijest da se kazna može ublažiti ako se žale u zakonskom roku unutar osam dana od uručenja.Prihvati li Prekršajni sud olakotne okolnosti, kazne se mogu smanjiti na minimum propisan Prekršajnim zakonom – 300 kuna za odgovornu osobu i 2100 kuna za pravnu osobu«, piše Večernji list.

»Protiv prekršajnog naloga okrivljenik ima pravo podnijeti prigovor u roku od osam dana od dana dostave prekršajnog naloga, bez naplate takse, preporučeno poštom ili neposredno. Za postupanje prema prigovoru nadležan je Prekršajni sud prema mjestu počinjenja prekršaja. Plaćanje novčane kazne prije podnošenja prigovora ili nakon što je prigovor podnesen smatra se okrivljenikovim odricanjem od prava na podnošenje prigovora, odnosno odustajanjem od već podnesenog prigovora«, odgovorili su u Fini Večernjem listu.