Svastika na Poljudu

Dužnosnici optužuju: Bivša vlada opstruirala istragu o svastici na Poljudu da bi diskreditirala državu

Dražen Ciglenečki

Reuters

Reuters

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je prošlog tjedna u intervjuu HTV-u izrazila uvjerenje da »nije riječ ni o kakvim fašistoidnim elementima, već o nekome tko je to napravio namjerno, upravo zato da bi se u svijetu stvorila slika o tome kako u Hrvatskoj rastu fašizam, nacizam i bilo kakve desničarske misli«. Pritom je predsjednica upozorila ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije da očekuje od njih da napokon uhvate počinitelje



ZAGREB Ubrzo nakon što je sredinom lipnja prošle godine na stadionu Poljud osvanula svastika, internetski portali desne orijentacije počeli su zastupati tezu da je to organizirala bivša Vlada, konkretno ministar Ranko Ostojić. Počinitelji, koji su taj kukasti križ na travnjaku pesticidom iscrtali prije utakmice Hrvatska – Italija, do danas nisu okriveni, a vodeći državni dužnosnici prihvatili su teoriju da je Milanovićeva vlada sve režirala ili u najmanju ruku opstruirala istragu kako bi diskreditirala vlastitu državu.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je prošlog tjedna u intervjuu HTV-u izrazila uvjerenje da »nije riječ ni o kakvim fašistoidnim elementima, već o nekome tko je to napravio namjerno, upravo zato da bi se u svijetu stvorila slika o tome kako u Hrvatskoj rastu fašizam, nacizam i bilo kakve desničarske misli«. Pritom je predsjednica upozorila ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije da očekuje od njih da napokon uhvate počinitelje.


Tehnika, ne ljudi


U ponedjeljak je predsjednik Sabora Željko Reiner otišao korak dalje. »Za svastiku na Poljudu do dana današnjega nije razjašnjeno tko ju je i kako napravio. Nitko me ne može uvjeriti da se nije to moglo napraviti. Nekome je jednostavno odgovarala priča o fašizaciji Hrvatske. Svastika se namjerno tamo pojavila u jednom trenutku i nije se željelo otkriti tko ju je napravio«, kategoričan je bio Reiner gostujući u emisiji Hrvatskog radija »S Markovog trga«.




Ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića stoga smo pitali je li, otkad je preuzeo dužnost, naišao na bilo kakve indicije da netko iz bivše Vlade stoji iza poljudske svastike ili da je ometao istragu.



Ranko Ostojić pozvao je predsjednicu države i predsjednika Sabora da, ako žele biti vjerodostojni, »traže da se pronađu autori svih svastika i ustaških simbola po Hrvatskoj«. – Do tada će ovo biti samo njihovo loše opravdanje za sve retrogradno što se događa – zaključuje Ostojić.


– Nemam saznanja o tome što tvrde predsjednica i predsjednik Sabora. Policajci koji se time bave redom su časni ljudi, ali problem je slaba tehnika, odnosno kamere čije su snimke neupotrebljive. No, raspisao sam i nagradu i sve ćemo učiniti kako bi se počinitelji pronašli – rekao nam je jučer Orepić.– Tu je posrijedi obračun interesnih skupina unutar Hrvatskog nogometnog saveza, a ne fašisti – ocjenjuje Orepić.

Obračun u HNS-u


Njegov prethodnik Ranko Ostojić također upire prst u HNS i podsjeća da je UEFA hrvatsku nogometnu reprezentaciju kaznila oduzimanjem boda, s deset tisuća eura i dvije utakmice igranja bez publike.


– Dakle, oni koji su prikrivali svastiku, organizator HNS, već su osuđeni. Utvrđeno je da su znali za svastiku i pokušali je ignorirati. Ono što su učinili nakon obavijesti stranih novinara tek u poluvremenu, mogli su odmah. Osim toga, snimke počinitelja loše su zbog slabih kamera koje ničemu ne služe, a licencu za stadion izdaje HNS. Uz sav trud i pomoć stranih policija, ne vidi se lice počinitelja. Uostalom, ta se utakmica odigrala pred praznim tribinama, valjda ne zato što je netko iz Hrvatske dogovorio s UEFA-om kažnjavanje HNS-a, kazao nam je potpredsjednik SDP-a. Kao dokaz da je policija sve činila kako bi privela počinitelje, Ostojić navodi da je Marko Srdarević, načelnik PU splitsko-dalmatinske u vrijeme svastike, u Orepićevom mandatu napredovao do načelnika uprave kriminalističke policije na nacionalnoj razini.