Predsjednica obišla obalu Save

Duspara rekao Grabar Kitarović: ‘Dobro smo prošli u Slavonskom Brodu, kako je moglo biti’

Hina

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara i župan brodsko-posavski Danijel Marušić / Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara i župan brodsko-posavski Danijel Marušić / Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Po riječima Željke Šimunić iz Službe za zaštitu voda Hrvatskih voda, vjetar koji puše u Posavini odnio je naftnu mrlju, a jedino se u savskim meandrima zavukla prljavština koju treba očistiti



SLAVONSKI BROD Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je na dva dana premjestila ured u Brodsko-posavsku županiju, obišla je u srijedu obalu rijeke Save u Slavonskom Brodu na mjestu gdje je na rijeci uočena naftna mrlja nakon eksplozije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, a poslijepodne će o Rafineriji razgovarati s predstavnicima Ruske Federacije i Zarubežnjefta, koji je vlasnik Rafinerije.


Željka Šimunić iz Službe za zaštitu voda Hrvatskih voda upoznala je predsjednicu republike sa stanjem na rijeci. »Jutros smo obišli čamcem Savu do Rafinerije u Bosanskom Brodu i nismo zapazili mrlju. Ono što je dakle bilo, Sava je odnijela. Zaljučili smo da je ipak nužno napraviti sanaciju vodene površine i što uspijemo vidjeti i uloviti to ćemo na taj način rješiti s nadom da neće biti daljnjih problema u rafineriji«, kazala je Šimunić.


Po njeznim riječima, vjetar koji puše u Posavini odnio je naftnu mrlju, a jedino se u savskim meandrima zavukla prljavština koju treba očistiti.




Šimunić je rekla da su nadležene službe odmah po eksploziji bile stavljene u stanje pripavnosti te je u skladu s operativnim i i državnim planom za zaštitu voda reagirano prema stručnim službama u Zagrebu.


U pratnji predsjednice nalazili su se župan brodsko-posavski Danijel Marušić i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji je u kratkom razgovoru s Kolindom Grabar Kitarović konstatirao: »Dobro smo prošli, kako je moglo biti«.


Rafinerija u Bosanskom Brodu bit će i tema razgovora koje će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović voditi u zgradi Županije Brodsko-posavske, u kojoj se nalazi i njezin privremeno premješteni ured, s predstavnicima ministarstava ekonomskog razvoja i energetike Ruske federacije i tvrtke Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu, a među sudionicima bi trebao biti i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.