Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Diskriminacija

Dugine obitelji digle ustavnu tužbu zbog udomiteljstva: 'Hoće li sudovi imati hrabrosti?'

Ilustracija / Foto Denis Lovrović
Ilustracija / Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 8. veljača 2019. u 16:00 2019-02-08T16:00:00+01:00

Broj djece koja čekaju udomljavanje ili posvojenje raste, čak i one mlađe od tri godine, dok novi zakon priječi istospolnim parovima da budu udomitelji

ZAGREB Udruga Dugine obitelji koja okuplja istospolne partnere i LGBT pojedince podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti novog Zakona o udomiteljstvu. 

- Nadamo se da će, ako je političari već nemaju, sudovi imati hrabrosti i izjednačiti istospolne parove u pravu na udomljavanje - poručio je Danijel Martinović na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da broj djece koja čekaju udomljavanje ili posvojenje raste, čak i one mlađe od tri godine, dok novi zakon priječi istospolnim parovima da budu udomitelji.

- Paradoksalno je da vas u postupku za udomljavanje nitko ne pita za seksualni orijentaciju, što znači da kao LGBT osoba mozete biti udomitelj, ali ako ste registrirali partnerstvo automatski ispadate iz igre - ustvrdio je Martinović.

U zahtjevu za ocjenom ustavnosti spornog zakona, podnositelji se pozivaju na članak 14. i članak 35. i 54. Ustava RH, koji govore o jednakosti svih pred zakonom, zaštiti osobnog i obiteljskog života te pravu na rad i slobodu rada. Pozivaju se i na međunarodne konvencije te na presude Europskog suda u sličnim slučajevima.

Činjenicu da je HNS najavio da će i sam podnijeti ustavnu tužbu na sporni zakon, ali je zatim reterirao, u Duginim obiteljima nisu komentirali, ali su izrazili nadu da će to učiniti i HNS i druge političke stranke.

Naveli su primjer Češke, gdje istospolni parovi nemaju ravnopravnost s heteroseksualnim ni u sklapanju braka ni u posvajanju, ali imaju pravo na udomljavanje.

Neke su zemlje, kaže Martinović, donijele cijeli set zakona u paketu, a neke, poput nordijskih zemalja ili Niozozemske, riješile su ta pitanja još prije 20 godina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.