Izbori za EU parlament

Dugine obitelji: ‘Europa postaje sve šarenije mjesto, neće biti obojana u crno’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



U osvrtu na rezultate izbora za Europski parlament (EP), iz udruge Dugine obitelji poručili su u srijedu da Europa postaje “sve šarenije mjesto”, a takav ishod izbora pruža pozitivan pogled na budućnost i više sigurnosti u zaštiti prava LGBTI osoba i njihova obiteljskog života.


Udruga Dugine obitelji smatra pozitivnim što je u novoizabranom EP-u više mjesta pripalo progresivnim političkim pokretima u Europi, poput zelenih ili liberala, što privodi kraju dominantnu poziciju konzervativnih stranaka. “Europa postaje šarenije mjesto, i neće biti obojana u crno”, navode u priopćenju dodajući da takve okolnosti pružaju veću nadu “duginim obiteljima” unutar Europske unije.


“Osvježavajuće je vidjeti uspon progresivnih stranaka u novom sazivu EP-a za koje se nadamo da će riješiti probleme s kojima se susreću LGBTI osobe i njihova djeca”, komentirao je koordinator udruge Daniel Martinović.




Jedno od osnovnih načela EU-a je načelo mobilnosti, koje u teoriji svim građanima i građankama EU-a omogućava jednake mogućnosti zapošljavanja, odlaska u mirovinu ili osnivanja obitelji u svim zemljama članicama, no to još uvijek nije slučaj s istospolnim parovima. “Ako se parovi koji se odsele iz Hrvatske vjenčaju u drugoj zemlji EU-a i dobiju dijete, i dalje se suočavaju s poteškoćama kada žele da im se priznaju takvi dokumenti u Hrvatskoj ili kada žele upisati dijete u maticu rođenih”, kaže Martinović.


Naime, u Hrvatskoj se ne priznaje rodni list djeteta iz druge zemlje EU-a u kojem su kao roditelji navedene, primjerice, dvije žene.


Unatoč maloj vjerojatnosti da će se na razini EU-a uvesti bračna jednakost, Dugine obitelji napominju da postoje inicijative koje su još u prošlim sazivima parlamenta gurale progresivne politike koje bi omogućile svim građanima jednaka prava bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. U novom sazivu parlamenta, u kojem će se većina vjerojatno formirati s liberalima i zelenima, takve bi inicijative mogle zaživjeti.


“I od naših političara i političarki tijekom predizborne kampanje čuli smo da se zalažu za uključivije zakone”, navode Dugine obitelji dodajući kako je bilo ugodno vidjeti rezultate izbora u Hrvatskoj jer su liste koje su promovirale zaštitu LGBTI prava osvojile više mjesta od očekivanog.