Kažnjen novinar Indexa

Država trenira strogoću: Napiši ACAB, vikni premijeru da je ćaća ili HDZ-u da su lopovi i – završit ćeš iza rešetaka

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Facebook N1

Foto Screenshot Facebook N1



Novinar Indexa Gordan Duhaček nešto prije 19 sati pušten je s Prekršajnog suda u Zagrebu gdje je proglašen krivim zbog tvita u kojem je napisao ACAB, reagirajući na to da su policajci napali radnike zadarskog fast fooda. Dobio je novčanu kaznu u iznosu od oko 700 kuna. Podsjetimo, policija je jutros privela Duhačeka u zračnoj luci Franjo Tuđman, a još uvijek ga čeka presuda za satiričnu obradu pjesme ‘Vila Velebita’.


“Uhitili su me, zatvorili su me u ćeliju bez da su mi uopće rekli da sam uhićen”, rekao je Duhaček, prenosi N1.


“Bilo je jako bizarno. Trebao sam letjeti za Njemačku, mene su na Plesu odveli sa strane i onda se ispostavilo da postoje ti neki optužni prijedlozi. Tamo sam čekao nekih sat, sat i pol”, počeo je Duhaček kojemu je pobjegao let.




“Iz zračne luke su me odvukli na Trešnjevku u stanicu, tamo su me zatvorili u ćeliju. Tada sam shvatio da sam uhićen, a da mi to ništa nije rekao”, kaže Duhaček koji je rekao da su ga pitali par pitanja.


Razlog je, ispričao je, bilo to što je lani na Twitteru napisao ACAB.


“Terete me za jedan tvit na kojem piše ACAB. A druga stvar, tereti me se jer sam iz zezancije satirički objavio verziju Vile Velebita koja se referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, uvrijedila ih je prerada stare pjesmice koju nitko ne pjeva”, kaže Duhaček.



“Mislim da je jako čudno da je Hrvatska postala država u kojoj napišeš ACAB, vikneš u pravcu premijera ‘ćaća’ ili kažeš ‘HDZ lopovi’ i završiš iza rešetaka. Ne znam ima li toga igdje u Europskoj uniji. To se jednostavno ne radi”, kaže Duhaček.


Rekao je da nije istina da se nije odazvao policijskom pozivu.


“Ja sam iz obiteljskih razloga bio u BiH. U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzlovu u ponedjeljak. Ja sam jučer bio u Heinzlovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem.



Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajca u Heinzlovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim”, rekao je Duhaček.


Upitan je je li ovo doživio kao pokušaj zastrašivanja novinara.


“Jesam, u smislu zastrašivanja i novinara i građana. Sama činjenica da ti ne smiješ negativno komentirati činjenicu da je policajac istukao čovjeka u Zadru i da ćeš zbog toga završiti na policiji je suluda. Što se tiče satiričke pjesmice, koja jest vulgarna, ali satira može biti vulgarna, postoji i slavno djelo hrvatske književnosti koje se zove ‘Govneida’.


Izgleda da bih i kad bih citirao ‘Govneidu’ na Twitteru mogao završiti na policiji i sudu zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana.


Još uvijek ne vjerujem da je policija postupala zbog ovih stvari. Mislim da je to sve trebalo završiti na policijskom nivou i da su trebali reći: ‘Ovo su gluposti, idemo se baviti nečim drugim’.



Danas se samnom bavilo sedam do deset policajaca, cijelog radnog dana. Bavili su se, zapravo, ničime”, zaključio je Duhaček.


Ovo je sporna pjesma koju je prije otprilike mjesec dana na Twitteru objavio Duhaček.


Govna Velebita


Oj ti govno, govno Velebita,


Ti našeg crijeva diko,


Tvoja slava jeste nama sveta,


Tebi Hrvat kliko:


Ti govno Velebita,


Ti našeg crijeva diko!


Kenjala, premila,


Kenjala, premila,


Kenjala, oj premila,


Ti stolico svih Hrvata!


Fekalije, govnovito smeđe,


Ja ljubim tvoje smrade.


Ljubim tvoga opojnoga prdeža,


I onoga ličkoga rukovanja.


Ti govno Velebita


Ti našeg crijeva diko!


Kenjala, premila,


Kenjala, premila,


Kenjala, oj premila,


Ti stolico svih Hrvata!