Naša poznata kirurginja

Dr. Nela Sršen iz bolnice u Padovi: ‘Virus će se Italijom širiti eksponencijalnom brzinom’

Barbara Čalušić

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Zabrinuti smo i mislimo da je mjere, poput otkazivanja letova s Kinom, koje se trenutačno kod nas poduzimaju trebalo obaviti puno prije. Primjerice, zašto se u Njemačkoj, koja ima puno više kontakata s Kinom od Italije, nije dogodilo ovakvo stanje, pita se Sršen



Poznata hrvatska kirurginja dr. Nela Sršen koja radi u talijanskoj bolnici Azienda Ospedaliera Universita Padova kaže kako su u ovu bolnicu zaprimljena tri pacijenta s koronavirusom iz obližnjih bolnica talijanske regije Veneto koja je također pogođena virusom.


– Jedan je pacijent u regiji Veneto, nažalost, preminuo od posljedica virusa dok su preostala dva kritično. Jedan od njih je došao intubiran i priključen je na ECMO uređaj, a prema zadnjim podacima koje sam čula od svojih kolega i drugi pacijent koji je kod nas hospitaliziran trebao bi biti priključen na ovaj uređaj za održavanje plućne funkcije. Kod nas u Padovi je inače referentni centar s kriznom jedinicom za ovakva stanja, kazala je dr. Nela Sršen koja upozorava da se virus u Italiji sada prenosi lokalno te da u početku kod zaraženih nije pravovremeno dijagnosticiran, već je liječen kao upalni proces pluća te su na taj način u opasnost došli i sami zdravstveni radnici.


– U ovom trenutku u Italiji možemo očekivati eksponencijalno širenje broja zaraženih. Zabrinuti smo i mislimo da je mjere, poput otkazivanja letova s Kinom, koje se trenutačno kod nas poduzimaju trebalo obaviti puno prije. Primjerice, zašto se u Njemačkoj, koja ima puno više kontakata s Kinom od Italije, nije dogodilo ovakvo stanje, pita se Sršen.




U Italiji su prema posljednjim podacima registrirana čak 132 slučaja zaraze, a u regiji Veneto 18 slučajeva, pa u toj zemlji, prema riječima Nele Sršen, vlada opsadno stanje.


– Otkazana su sva javna okupljanja i manifestacije, a razmišlja se i o zatvaranju bolnica. Vremenske prilike pogoduju virusu, hladno je i bez kiše te se u ovom trenutku, kad smo još daleko od cjepiva, možemo nadati tek toplijem vremenu koje će oslabjeti širenje virusa, kaže dr. Sršen.