HERA

Donesena odluka o cijeni plina za kućanstva koja će biti na snazi do sredine ljeta

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Svaki kupac točan iznos godišnje cijene plina (po pojedinim područjima Republike Hrvatske i pojedinim tarifnim modelima) mogu provjeriti korištenjem aplikacije iPlin.



Krajnja cijena plina za kućanstva u razdoblju od 1. travnja do 31. srpnja 2018. godine neće se mijenjati, objavila je na svojim internetskim stranicama Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).


Naime, Upravno vijeće HERA-e na prošlotjednoj je sjednici donijelo Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. srpnja 2018. godine.


Iz HERA-e u priopćenju podsjećaju da je odredbama novog Zakona o tržištu plina, koji je stupio je na snagu 3. ožujka 2018., u prijelaznom razdoblju do 1. kolovoza 2018., za opskrbljivača na veleprodajnom tržištu određena Hrvatska elektroprivreda (HEP). HEP je dužan u razdoblju od 1. travnja 2018. do 1. kolovoza 2018. prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo po sada važećoj cijeni, odnosno po cijeni koja je Odlukom o cijeni plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo utvrđena u iznosu od 0,1809 kuna za kilovatsat (kWh).




S obzirom da se od 1. travnja 2018. ostale komponente cijene plina također neće mijenjati, krajnja cijena plina za kupce iz kategorije kućanstvo ostaje nepromijenjena, osim u slučaju da opskrbljivač u obvezi javne usluge samostalno donese odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom pri čemu iznosi tarifnih stavki iz te odluke mogu biti samo manji od iznosa tarifnih stavki koje je donijela HERA, objašnjavaju iz HERA-e.


Podsjećaju i da svaki kupac točan iznos godišnje cijene plina (po pojedinim područjima Republike Hrvatske i pojedinim tarifnim modelima) mogu provjeriti korištenjem aplikacije iPlin.


Kako je za razdoblje nakon 1. kolovoza 2018. potrebno donijeti novu metodologiju utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, HERA je izradila i na svojim internet stranicama objavila i prijedlog nove metodologije o kojem u razdoblju od 5. do 19. ožujka ove godine provodi javnu raspravu.


Iz HERA-e objašnjavaju da ta metodologija propisuje način utvrđivanja krajnje cijene opskrbe plinom u dva razdoblja – prijelaznom razdoblju od 1. kolovoza 2018. do 31. ožujka 2021. (prijelazne odredbe) te u razdoblju nakon 31. ožujka 2021. (redovne odredbe).


Za prijelazno razdoblje (od 1. kolovoza 2018. do 31. ožujka 2021.) HERA treba provesti javni natječaj te najkasnije do početka srpnja ove godine odrediti opskrbljivača na veleprodajnom tržištu koji će po reguliranim uvjetima prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge za potrebe krajnjih kupaca iz kategorije kućanstvo.


Za razdoblje od 1. travnja 2021. godine, HERA je obvezna do kraja 2020. godine provesti javni natječaj i odabrati opskrbljivače u obvezi javne usluge za potrebe kupaca iz kategorije kućanstva, pri čemu se uloga opskrbljivača na veleprodajnom tržištu ukida, a opskrbljivači u obvezi javne usluge plin nabavljaju prema tržišnim uvjetima.


S obzirom da je jedan od osnovnih ciljeva nove metodologije približavanje potpunom tržišnom formiranju krajnje cijene opskrbe plinom, u skladu s odredbama novog Zakona, način utvrđivanja pojedinih elemenata u strukturi krajnje cijene opskrbe plinom izmijenjen je u odnosu na važeću metodologiju. Istovremeno, važan element prijedloga nove metodologije, za prijelazno razdoblje od 1. kolovoza 2018. do 31. ožujka 2021., je mehanizam osiguravanja zaštite krajnjih kupaca u vidu sprečavanja većih oscilacija u krajnjoj cijeni plina koji bi mogle biti uzrokovane anomalijama na veleprodajnom tržištu plina, navode iz HERA-e.