''Zelena'' energija

Dobrović uvjeren da ima model: Opskrbljivačima će idući tjedan ponuditi rješenje za manje račune za struju

Bojana Mrvoš Pavić

Udruženje za obnovljive izvore energije tvrdi da će struja poskupjeti 20 posto ukine li se otkup njihove struje. Dobrović će u ponedjeljak predstaviti model kojim bi trebali biti svi zadovoljni, opskrbljivači, potrošači, kao i proizvođači »zelene« energije



ZAGREB Idući će tjedan, kako doznajemo, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović prvo opskrbljivačima električnom energijom, dakle HEP-u, RWE-u, GEN-iju i ostalima, predstaviti model poticanja proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, kojim bi trebali biti svi zadovoljni – i opskrbljivači, i potrošači, kao i proizvođači te, »zelene« energije. Nakon toga će model biti i javno predstavljen, odnosno poslan u zakonodavnu proceduru.


Tržišne cijene


Po postojećem Zakonu o obnovljivim izvorima energije (OIE) oskrbljivači od iduće godine više nisu trebali imati obavezu otkupa »zelene« energije, već se ona trebala, ne više po trostruko većim nego po tržišnim cijenama, prodavati preko burze električne energije. Opskrbljivači tu obavezu imaju unatrag osam godina, a novac kojim su energiju otkupljivali slijevao se u budžet namijenjen poticanju proizvodnje energije iz OIE, jednako tako i iz naknade za »obnovljivce« koju na računima plaćaju svi građani i industrija. Nakon što su se opskrbljivači digli na noge, poručujući da će zbog najave obaveznog otkupa bankrotirati i nestati s tržišta – što bi uzrokovalo, kažu, ponovno, drastično poskupljenje struje, iz Dobrovićevog je resora poručeno da će ipak biti pronađeno rješenje koje će svima odgovarati.


»Radimo na donošenju rješenja koje će omogućiti podmirenje preuzetih obaveza u sustavu poticanja obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije, ali na način da danak ne plate oni koji problem nisu stvorili te da se na cijeni električne energije osjeti smanjenje PDV-a. Stoga vodimo razgovore sa svim dionicima i svi su prijedlozi dobrodošli. Uskoro ćemo predložiti konkretan model koji mora s jedne strane osigurati podmirivanje preuzetih obveza, a s druge strane najmanje opteretiti kućanstva i industrijske kupce električne energije«, poručuju iz Ministarstva.


Manji PDV




To znači da opskrbljivači više ne bi trebali osjetiti toliki teret otkupa, dok bi i građani i industrija trebali od iduće godine, zbog smanjenja PDV-a na električnu energiju na 13 posto, osjetiti pojeftinjenje. I to bez obzira na činjenicu da će naknada koju plaćaju za OIE sigurno ići gore – sa sadašnje tri i pol, na šest, do osam lipa po svakom potrošenom kilovatsatu.


Oglasilo se i Udruženje za obnovljive izvore energije, smatrajući da opskrbljivači trebaju nastaviti obavezno preuzimanje njihove električne energije. Kad to ne bi morali, napominju, naknada koju plaćaju potrošači bi morala biti povećana na 12 do 15 lipa po kilovatsatu. To bi, kažu »obnovljivci«, dovelo do 20-postotnog povećanja cijene struje te bi se anulirala dobit potrošača od smanjenja PDV-a. Domaće proizvedena energija, zaključuju, smanjuje uvoz i spriječava odljev deviza mukotrpno zarađenih u turizmu. »Pozitivna platna bilanca države očito nije interes opskrbljivača. Kad bi prebrojavali radna mjesta u opskrbi, vjerovatno bi došli do cifre koja je višestruko manja od svih zaposlenih u sektoru OIE«, zaključuju.