Ministrica

Divjak tvrdi: ‘Rješenje za prekid štrajka je od petka na stolu’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, u čijem resoru sindikati obrazovanja štrajkaju gotovo mjesec dana, poručila je u nedjelju da su prostor za dogovor i rješenje od petka na stolu zbog čega je važno da svi ostanu smireni i argumentirani.


Od prvog dana krize imam jasan stav kako otvoreni dijalog, strategija suradnje i spremnost na zdrav kompromis nemaju alternativu, napisala je Divjak u nedjelju na svome Facebooku, dodavši da će svi biti na gubitku ako u prvi plan ne stave učenike zbog kojih su svi tu.


Za odnose sindikata i Vlade rekla je da su ih konačno izvukli iz ukopanih rovova i medijskih prepucavanja te na stol stavili konkretne analize i argumente, što je za nju bio ključni cilj.




“Možda jesam uporni optimist, ali prostor za dogovor i rješenje su od petka na stolu i zato je važno da svi ostanu smireni i argumentirani, ne reagiraju na neutemeljene špekulacije i igrice”.Cilj je, kaže ministrica, riješiti krizu kako bi se učenici i učitelji vratili zadovoljni i motivirani u učionice i nastavili sukreirati obrazovnu reformu.


“Ako kroz reformu tražimo od naših učenika da umjesto učenja napamet, nauče rješavati probleme, onda je vrijeme da pokažemo primjerom kako odrasli i odgovorni ljudi mogu riješiti probleme, posebno kada su problemi kompleksni”, zaključila je ministrica.


Sindikati fokusirani na sutrašnji prosvjed


Iako su neki mediji objavili da bi se prema njihovim informacijama pregovori Vlade sa sindikatima trebali nastaviti u nedjelju u Banskim dvorima, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je Hini da njegov sindikat nije za danas dobio nikakav poziv.


“Fokusirani smo na sutrašnji prosvjed, sutra je važan dan, očekujemo desetke tisuća ljudi”, rekao je Hini u nedjelju poslijepodne Željko Stipić, dodavši kako misle da je došao taj trenutak da se štrajk prelomi i da se to može biti pogurano prosvjedom.


Prema podacima objavljenim u medijima, u Zagrebu se u ponedjeljak na najavljeni sindikalni prosvjed očekuju brojni autobusi iz svih dijelova Hrvatske.


Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec u petak navečer je nakon sastanka u Vladi istaknuo da je konačno održan kvalitetan sastanak s predstavnicima Vlade te da se približavaju rješavanju problema, koji očekuju u ponedjeljak.


“Sastanci će se nastaviti i očekujemo da ćemo sljedeći tjedan doći do kraja rješenja koji će dalje ići našim članovima na izjašnjavanje”, izjavio je novinarima Mihalinec.


Stipić je u nedjelju rekao kako je na sastanku u petak dogovoreno da će se konzultacije nastaviti, a očekuje da će im poziv stići nakon prosvjeda koji je zakazan za 12,05 na Trgu bana Jelačića.


Premijer Andrej Plenković poručio je u petak, nakon sastanka sa sindikatima, da je to bio još jedan pokušaj Vlade da se nađe rješenje, te obećao kako će učiniti sve da se postigne dogovor i zaustavi štrajk, ali i poručio kako dio odgovornosti snosi resorna ministrica.


Također premijer je jučer medijima ponovio kako idući tjedan očekuje prekid štrajka u školama nakon što je sindikatima u petak ponuđeno rješenje koje bi trebalo maknuti politiziranje od obrazovanja i pokazati da Vlada poštuje učitelje i nastavnike.


“Ponudili smo takvo rješenje da bi škole trebale početi raditi idući tjedan i da se ne dopusti da učitelji i nastavnici budu instrument političkog obračuna s Vladom onih koji imaju druge ambicije”, izjavio je Plenković na zagrebačkom Cvjetnom trgu.