Presuda

Diler iz Tučepa tužio RH zbog manjka toaleta u zatvoru. Sada će dobiti odštetu

P. N.



Joško Mijačika (52) iz Tučepa proveo je, zbog dilanja, po zatvorima u Hrvatskoj pet godina, a iskustvo mu se baš i nije svidjelo – zbog uvjeta u splitskom zatvoru, Remetincu, kaznionici u Lepoglavi te zatvoru u Šibeniku da je odlučio tužiti Hrvatsku zbog – nehumanih uvjeta.


Na sudu je, pišu 24 sata, dobio i sad mu Država mora platiti 40.000 kuna.


– Na Bilicama u sobi br. 37 bilo je sedam stolaca, a nas deset pa su trojica morali jesti na nogama. Bilo je i samo osam kazeta za odlaganje stvari. Tu je WC imao zid, ali bez vrata, zatvarao se plahtom tako da je bilo žohara. Nije bilo danje svjetlosti, jer su prozori imali rešetke, izvana mrežu i aluminijske žaluzine tako da se cijeli dan boravilo pod neonskim svjetlom. U sobi br. 41 bilo je još gore, WC je imao pregradni zid do pola visine. Ljeti je bilo prevruće jer nije bilo klime, posteljina se mijenjala ljeti svakih sedam, a zimi svakih 14 dana. Stalno nas je pratio smrad s Karepovca, pogotovo ljeti kad su bile nesnosne vrućine, sobe su bile krcate, svakom je pripadalo 2,2 metra kvadratna, a hrana je bila sama mast – dio je opisa Joška Mijačike o uvjetima u splitskom zatvoru, koje prenose 24 sata.




Dosuđeno mu je 40 tisuća kuna jer je ‘povrijeđeno njegovo pravo na osobnost, radilo se o nezakonitim postupcima pri smještaju, higijeni, zdravstvenim uvjetima koji su ga pratili tijekom izdržavanja kazne zatvora što je proizvelo njegovo trpljenje’, odnosno ‘bila su mu ograničena njegova temeljna prava kao zatvorenika, a prije toga i njegova ljudska prava’.


Žalio se i na hranu, a tvrdi kako je u svim zatvorima generalno preskučeno i kako vlada manjak sanitarnih čvorova.


Splitski sud je, rukovodeći se odlukom Europskog suda te dopisima iz kojih se pokazalo da su ‘zatvorske ustanove prekapacitirane te je tužitelj izdržavao kaznu u sobama s manje od 3 metra kvadratna površine po zatvoreniku dosudio pravičnu naknadu’, pišu 24 sata.