Redatelj u akciji

Dario Juričan revoltiran ukidanjem Povjerenstva za Agrokor besplatno objavio knjigu Gazda

P. N.

Ukidanjem Povjerenstva ozbiljno ste naštetili ugledu vaše stranke, što me puno ne brine, no brine me što ste kao predsjednik Sabora RH djelovali protivno javnom interesu i iznevjerili očekivanja stanovnika ove države, napisao je Juričan Jandrokoviću



Dario Juričan, redatelj filma “Gazda” o Ivici Todoriću poslao je javno pismo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću


“Poštovani predsjedniče Sabora,obraćam Vam se otvorenim pismom jer držim da se za vrijeme Vašeg predsjedavanja Saborom dogodio nepriličan presedan samoukidanjem Povjerenstva za Agrokor.Povjerenstvo je imalo zadatak propitati nastanak i djelovanje megakorporacije Agrokor, što je od prvorazrednog javnog interesa. Svojim nedjelovanjem i podupiranjem ukidanja Povjerenstva svjesno ste zakinuli javnost za razotkrivanje mnogih aspekata nastanka i metastaziranja Agrokora.Skrenut ću Vam pozornost na samo jednu od mnogih priča o Agrokoru. Đuro Sessa, danas predsjednik Vrhovnog suda, nije u svojoj prvoj imovinskoj kartici prijavio stan kupljen novcem dobivenim od Mediatora, tvrtke u vlasništvu Agrokora.Vidite predsjedniče Jandroković, predsjednica RH Grabar-Kitarović na moj javni upit o Đuri Sessi odgovorila mi je da svoja saznanja o Sessi trebam „uputiti nadležnim tijelima“.Taj me odgovor pomalo uznemirava, jer pokazuje da predsjednici RH netko uskraćuje informacije. DORH je naime za određene rabote Đure Sesse imao saznanja, iskaze svjedoka i protiv njega je podnesena kaznena prijava još 2001., a kao građanin ove zemlje zabrinjava me što ste upravo Vi taj koji je zaprisegnuo Sessu 2017. za predsjednika Vrhovnog suda. Hoćete li kao i u slučaju Fimi medije poslije pričati da ništa niste znali?

Sessin odvjetnik koji je sređivao dogovor oko Agrokorove tvrtke Mediator je Maroje Matana, visokopozicionirani član Hrvatske odvjetničke komore. Odvjetnik Matana kasnije će zastupati tvrtku KHA jedan d.o.o. (tvrtka kćer Karisma Hotels Adriatic, u suvlasništvu Agrokora) pri kupnji hotela u Dubrovniku. Istodobno, odvjetnik Matana bio je u službi Barbare Kulmer u parnici protiv Agrokora za povrat Kulmerovih dvora.


Zbunjeni ste ovim činjenicama i proturječnim odnosima? E vidite, niste jedini, i ja sam također, a upravo je Povjerenstvo moglo priupitati ugledne članove ove zajednice, suca Sessu i odvjetnika Matanu, za njihovu rabotu oko Agrokora. Žao mi je što ste nam oduzeli privilegij uživanja u toj poslastici.Sessa će tako potencijalno suditi Ivici Todoriću te i dalje biti stup pravosuđa kao predsjednik Vrhovnog suda, a Matana uvaženi dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

Ovo je samo jedna od stotine neispričanih priča o Agrokoru koja se na Povjerenstvu trebala raspraviti; baš kao i uloga Milana Bandića u projektima Superkonzuma u Zagrebu, uloga Mladena Vedriša pri Agrokorovoj kupovini zemljišta u Vukovarskoj, Nikice Valentića i njegovog ortaka pri gradnji prvog Superkonzuma, uloga Ninoslava Pavića pri prodaji tvrtke mStart, uloge urednika javne televizije HRT-a koji su radili medijsku cenzuru po pitanju Agrokora….




Za cijelu ovu lošu priču oko Povjerenstva odgovorni su njegovi članovi, osobe koje imaju ime i prezime pa dozvolite da ih pobrojim: Milijan Brkić, Stjepan Čuraj, Marija Jelkovac, Ante Babić i Josip Borić. Ta imena treba upamtiti, a svakako zaslužuju i mali spomenik beskičmenjaštvu.


Saša Paparella i ja tri smo godine radili na projektu Agrokor. Svoja saznanja podijelili smo s javnošću u filmu Gazda i u istoimenoj knjizi. U vrijeme kad smo izašli s Gazdom, Agrokor se činio nedodirljivim, no vrlo brzo počeo se raspadati. Bili smo sigurni da će, sada kad je Ivica Todorić u bijegu, stranka kojoj pripadate snaći hrabrosti do kraja se suočiti s pričom o nastanku i bujanju Agrokora, u kojoj je i sama imala istaknutu ulogu.


Ukidanjem Povjerenstva ozbiljno ste naštetili ugledu vaše stranke, što me puno ne brine, no brine me što ste kao predsjednik Sabora RH djelovali protivno javnom interesu i iznevjerili očekivanja stanovnika ove države.


Ja vas ne mogu smijeniti niti kazniti, to se radi na izborima, ali mogu besplatno objaviti knjigu Gazda.


Tim primjerom želim pokazati da je interes zajednice ispred interesa kokošara, te stoga kao nakladnik stavljam u javnu domenu digitalnu verziju trećeg izdanja knjige Gazda.Knjiga se može naći na http://www.hrcin.hr/knjigagazda/” piše Juričan u svom pismu.