Tko će s kim?

Dario Hrebak: HSLS neće sudjelovati u preslagivanju gdje Bandić vodi glavnu riječ

Hina

Dario Hrebak / Snimio Davor Kovačević

Dario Hrebak / Snimio Davor Kovačević

Hrebak kaže da su odnosi unutar Domoljubne koalicije dobri, da HSLS ima dobru suradnju i s Mostom i s partnerima iz Domoljubne koalicije



ZAGREB HSLS-ov zastupnik Dario Hrebak poručio je u srijedu, nakon što je BUZ-ov zastupnik Milivoj Špika napustio HSLS-ov i otišao u klub Milana Bandića, da HSLS neće sudjelovati u preslagivanju u kojem će Bandić voditi glavnu riječ.


»Klub HSLS-a i nezavisne zastupnice Gordane Rusak ima potpisan bilateralni sporazum s HDZ-om i jedino preslagivanje koje je moguće je ono unutar Domoljubne koalicije. Bilo kakvo drugo preslagivanje u kojemu će glavnu riječ voditi Milan Bandić, HSLS sigurno neće u tome sudjelovati. Dakle, Bandiću jedino preostaje graditi novo preslagivanje s nekom drugom političkom opcijom«, uzvratio je Hrebak na Špikine tvrdnje da praktično već postoji nova parlamentarna većina.


Hrebak kaže da su odnosi unutar Domoljubne koalicije dobri, da HSLS ima dobru suradnju i s Mostom i s partnerima iz Domoljubne koalicije. »Vidjet ćemo kako će se situacija dalje nastaviti, ali mi sigurno nećemo dopustiti bilo kakva preslagivanja koja će voditi Bandić. Nikakvih razgovora o preslagivanju nije bilo, nisam razgovarao s gospodinom Karamarkom, razgovarat će se na razini predstavnika svih političkih stranaka.




Predstavnici HDZ-a i Most-a šturo su komentirali Špikin prelazak i njegove tvrdnje. Ne znam ništa o Špikinim izjavama o preslagivanju, rekao je Željko Dilber (HDZ).


Mostov Miroslav Šimić ističe da u Mostu imaju »pametnijeg posla od komentiranja ponovljenih teza tog gospodina i sličnih«. Priznaje kako da ga umaraju priče o preslagivanju, da mu »blago idu na živce«. »Svako komentiranje takvih izjava je gubljenje vremena«, odgovara Šimić na opaske da je Most opet kriv za sve.


Ni Dilber niti Šimić za sada nisu zabrinuti za stabilnost parlamentrane većine, ni za međusobne odnose Mosta i HDZ-a, čak i nakon »teških riječi« koje su u utorak pale između Andrije Mikulića (HDZ) i Mire Bulja (Most).


»Imamo na dnevnoj bazi razgovore i razgovaramo normalno. Te moguće blage napetosti kojih će uvijek biti – pri tome ne mislim na jučerašnji dan, jer to nije pravi primjer – mislim da su čak i korisne«, kaže Šimić.Ipak, poručio je kako Bulj ima maksimalnu podršku Mosta, jer je pokazao visoku razinu osobne hrabrosti u borbi za opće interese.


Dilber ističe da se, koliko zna, o preslagivanju nije razgovaralo, te poručuje da »ova većina ima puno posla, puno razloga za razgovore i dogovore«. Poručuje i da je osobno uvijek radije za izbore, nego za preslagivanje.