Potraga za investitorima

Danas istječe rok za strateškog partnera: Očekuju se dvije ponude za Uljanik, pitanje je – kakve

Orjana Antešić

Tristotinjak milijuna eura minimalna je cijena  ulaznice ulagaču u Uljanik / Snimio Sergej DRECHSLER

Tristotinjak milijuna eura minimalna je cijena ulaznice ulagaču u Uljanik / Snimio Sergej DRECHSLER

Jedna ponuda vjerojatno će biti iz Debeljakovog Brodosplita, koji je i partner talijanskog Fincantierija. Ponude će biti zadnji lakmus papir hrvatskoj Vladi vrijedi li uopće više ulaziti u razgovore s potencijalnim investitorima



RIJEKA Jučer je u Uljaniku zatvoren data-room, a danas u 20 sati istječe rok u kojem potencijalni investitori mogu predati svoje ponude za strateško partnerstvo u pokušaju oživljavanja pulskih i riječkih navoza.


Prilično je vjerojatno da bi se najave resornog ministra gospodarstva Darka Horvata, koji očekuje da bi danas mogle stići »barem dvije ponude«, mogle ovog puta i obistiniti.


Međutim, nije poanta u tome već je glavno pitanje što će se u tim ponudama nuditi i koliko će iza njih stajati ozbiljan financijski i poslovni potencijal, čega je svjestan i što je između redaka dao naznačiti i sam ministar uoči prekjučerašnje sjednice Vlade. Jedna od te dvije ponude vjerojatno će biti iz Debeljakovog Brodosplita, koji nastupa u cijeloj priči kao partner talijanskog Fincantierija.


Minimalna cijena




Kao što je poznato, državi je do konca prošle godine, potvrdio je to ministar financija Zdravko Marić, na naplatu stiglo oko 2,5 milijardi aktiviranih jamstva za Uljanik. To je novac koji se tretira kao državna potpora, drugim riječima, tristotinjak milijuna eura minimalna je cijena ulaznice potencijalnom ulagaču u Uljanik. Taj netko morao bi, za početak, raspolagati s dovoljno svježeg kapitala za početno injektiranje u cijeli sustav, koji je klinički mrtav, ali još više imati razrađenu poslovnu viziju koja bi dala održive odgovore na koji će se to način osigurati stvarni vlastiti doprinos tijekom procesa restrukturiranja, u minimalno tolikom iznosu koji je država već platila, a zasigurno još i više.


Ponude koje bi danas mogli zaprimiti u Flaciusovoj 1 u Puli bit će zadnji lakmus papir resornom Ministarstvu gospodarstva i Vladi vrijedi li uopće više ulaziti u razgovore sa potencijalnim investitorima. Nakon više od godinu dana potrošenog vremena i mrcvarenja s bivšom upravom Uljanika, bivšim strateškim partnerom i raznoraznim inačicama plana restrukturiranja Uljanika, ali sve sa zajedničkim nazivnikom njihove neodrživosti, moglo bi se reći da je sreća što više za takvo što nema vremena. Predstečajni postupak već je ušao kroz glavnu portu »3. maja«, ovih dana isto bi trebalo uslijediti i s Uljanik brodogradilištem nakon 120 dana neprekidne blokade i pokretanja stečajne procedure po sili zakona.


Interes za »3. maj«


Idući tjedan, najvjerojatnije u srijedu ili četvrtak, privremeni stečajni upravitelj u riječkom brodogradilištu Zdravko Čupković nadležnom će Trgovačkom sudu u Rijeci dostaviti svoje izvješće u kojem će u glavnim naznakama dati presjek financijske, imovinske, ali i kadrovske bilance riječkog škvera. Ne pojavi li se ozbiljan ulagač, sasvim je jasno da 6. veljače, za kada je Trgovački sud u Rijeci zakazao ročište, odnosno za još najdalje mjesec dana eventualnog prolongata do konačne odluke suda, »3. maj« odlazi u stečaj. U slučaju riječkog škvera, uvjeravaju nas neki naši sugovornici, stečaj ne mora nužno značiti i kraj brodogradilišta pod uvjetom da se pokažu točnim informacije da postoje ulagači koji su ozbiljno zainteresirani za preuzimanje »3. maja«, bez repova i niti koji ga sada vežu uz Uljanik.