Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Popust za predsjednicu

Dalija Orešković o postupku protiv Kolinde Grabar Kitarović: Baviti se popustom od par kuna - promašena tema

snimio Davor Kovačević
snimio Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2019. u 10:39 2019-02-21T10:39:00+01:00

Dok Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmatra hoće li zbog popusta za predsjednicu pokrenuti postupak ili ne, bivša predsjednica tog tijela, Dalija Orešković, čitavu priču smatra promašenom.

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je otvorilo predmet protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zbog mogućeg primitka nedopuštenog dara, jer je predsjednica dobila popust na preventivni liječnički pregled koji je prošlog tjedna obavila u klinici Radiochirurgia Zagreb.

Povjerenstvo će u navedenom predmetu prikupiti potrebne podatke i dokumentaciju relevantnu za utvrđivanje činjenica i donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv navedene dužnosnice, kaže se u priopćenju Povjerenstva koje je predmet otvorilo zbog brojnih medijskih upita.

Ni više, ni manje

Predsjednica Grabar-Kitarović i sama je potvrdila da je obavila redoviti preventivni pregled, mamografiju dojki i ultrazvuk abdomena, u privatnoj poliklinici Radiochirurgia iz Svete Nedelje. Puna cijena pregleda iznosi 7.700 kuna, a predsjednici je, kako su potvrdili u poliklinici, odobren popust od 20 posto pa je pregled platila oko 1.500 kuna manje od redovne cijene, odnosno 6.160 kuna. Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, državni dužnosnici ne smiju primiti dar u vrijednosti većoj od 500 kuna.

U poliklinici tvrde da nisu pogodovali predsjednici Grabar-Kitarović jer, prema odluci Uprave, pravo na popust imaju svi tzv. stari pacijenti.

– Taj popust, po odluci Uprave, imaju svi naši tzv. stari pacijenti, bez obzira jesu li već bili u poliklinici ili su to stari pacijenti prof. Dragana Schwarza koji je više od 25 godina radio u javnom zdravstvenom sustavu. To smo se dogovorili odmah čim smo otvorili kliniku i toga se držimo. Predsjednica nije dobila ništa više niti ništa manje od ostalih koji pripadaju u tu kategoriju – izjavio je za Hinu Miro Kovačić, suvlasnik poliklinike.

Dok Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmatra hoće li zbog popusta za predsjednicu pokrenuti postupak ili ne, bivša predsjednica tog tijela, Dalija Orešković, čitavu priču smatra promašenom.

– Ovakav slučaj u vrijeme mog mandata u povjerenstvu nismo imali, pa će novi sastav morati odrediti praksu u tom pogledu. No bila bi velika šteta kad bi ovakve situacije apostrofirali kao dominantni sadržaj onog čime bi se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo baviti. Iznos je u ovom slučaju plaćen, a bilo koji poduzetnik može bilo kada odlučiti o popustu na neku uslugu – veli Orešković.

Različite sankcije

Pokazuje se, dodaje, da se pojedini administrativni propusti u praksi snažnije sankcioniraju u odnosu na prave situacije koje dovode do potkopavanja integriteta institucija.

Anka Mrak Taritaš sigurno će u percepciji i posljedicama puno gore proći jer je primila 40.000 kuna na plaću i bit će teže sankcionirana od svih dužnosnika koji su bili upleteni u aferu Borg i priču oko Agrokora iako su oni natopljeni korupcijom i sukobom interesa – ocjenjuje Orešković.

Na pitanje smatra li da se u slučaju popusta za predsjedničin pregled radi o minornoj stvari, ona odgovara kako će Povjerenstvo, počne li bacati fokus na trivijalizaciju, izgubiti fokus na ono što je doista bitno. A bitno je, dodaje, odrediti se u odnosu na odgovornost premijera Andreja Plenkovića u elementu etičkih vrijednosti vezano za Agrokor i niza povezanih osoba o kojima Vlada odlučuje, a ne o nekoliko kuna popusta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.