Nije svima isto

DVOSTRUKI ARŠIN Zašto Plenković dopušta Penavi ono što je nije Kovaču, Karamarku ili Stieru

Jagoda Marić

Foto D. Kovačević / Jurica Galoić PIXSELL

Foto D. Kovačević / Jurica Galoić PIXSELL

Prije mjesec dana bio je puno oštriji kad je Miro Kovač, koji se također planira kandidirati za predsjednika HDZ-a, sugerirao da se raskine koalicija sa SDSS-om i to zbog izjava Milorada Pupovca



ZAGREB – U HDZ-u su na mjesec dana uspjeli zastaviti javno isticanje svojih članova za kandidaturu za mjesto predsjednika stranke, konkurenti Andreju Plenkoviću za tu poziciju prestali su ga javno kritizirati nakon što je sredinom rujna na sjednici predsjedništva stranke zaključeno da bi se svi trebali suzdržavati unutarstranačkih sukoba dok se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović bori za još jedan mandat.


Nakon toga o svojim su planovima zašutjeli i Miro Kovač, i Davor Ivo Stier i Tomislav Karamarko. No, sada se pojavio novi pretendent na najveću stranačku dužnost u HDZ-u, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je takvu mogućnost iznio u intervjuu Večernjem listu. Penava tvrdi da je njegova kandidatura motivirana time da kao stranački šef jače utječe na procesuiranje ratnih zločina. Premijer Plenković dosad je oštro komentirao iskakanja HDZ-ovaca koji su svoju kandidaturu najavljivali nezadovoljni određenim segmentima njegove politike. No, kad je u pitanju Penava, Plenković je jučer u Osijeku gdje se održavao Nacionalni dana Mladeži HDZ-a bio puno suzdržaniji.


Na pitanje o ambicijama Ivana Penave da se kandidira za predsjednika HDZ-a, Plenković je odgovorio da je »dobro imati ambiciju ali da nije primijetio da je Penava odlučio izaći iz HDZ-a«.




S obzirom na to da je Penava četvrti HDZ-ovac koji je objavio da se namjerava kandidirati za predsjednika HDZ-a, novinari su Plenkovića pitali smatra li se odgovornim za nezadovoljstvo dijela HDZ-a te hoće li biti prijevremenih unutarstranačkih izbora.


– Sigurno sam odgovoran za činjenicu da je HDZ bio na minus 19 milijuna kuna sredstava, da je sad u plusu, da smo pobijedili na lokalnim izborima, pomogli mnogim HDZ-ovcima da postanu gradonačelnici, ekonomija raste, investicije su u zamahu. Da, osjećam se odgovornim za takav položaj Hrvatske, kazao je Plenković.


Prije mjesec dana bio je puno oštriji kad je Miro Kovač, koji se također planira kandidirati za predsjednika HDZ-a, sugerirao da se raskine koalicija sa SDSS-om i to zbog izjava Milorada Pupovca. Nekoliko dana nakon toga na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a zaključeno je da su prioritet predsjednički izbori i još jedan mandat Grabar-Kitarović, a da unutarstranačka priča treba ostati po strani. I Plenkovićevi su kritičari zašutjeli, no ako se sada od Penave ne traži isto, pitanje je zašto Kovač, Stier ili Karamarko ne bi ponovo isticali svoje ambicije.