Potez MVEP-a

DVOSTRUKA VANJSKA POLITIKA Predsjednica nije znala za pismo Pejčinović Burić o “ruskoj propagandi”

Zdenko Duka

Marija Pejčinović Burić / arhiva NL

Marija Pejčinović Burić / arhiva NL

Ministrica Pejčinović Burić nije bila u službenoj delegaciji koja je s predsjednicom putovala u Soči i u Moskvu, iako je jedan od domaćina bio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Na neke medijske objave kako Vlada »minira« predsjedničin posjet Putinu, Plenković je to nijekao



Hrvatska očito nastavlja s provođenjem dvoznačne, da baš ne kažemo dvostruke vanjske politike. Jednu provodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a nešto drukčiju politiku vodi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.


Vidjeli smo u posljednjih godinu dana mnogo primjera vanjskopolitičkih razilaženja premijera Andreja Plenkovića i Grabar-Kitarović, a najnoviji slučaj je pismo koje je 12. listopada ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić uputila Federici Mogherini, visokoj predstavnici EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, kojim se Hrvatska priključuje skupini od ukupno osam zemalja koje traže od Mogherini da Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) značajno proširi svoje djelovanje u suzbijanju ruske propagande. Osim hrvatske ministrice, pismo su potpisali i ministri vanjskih poslova Češke, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske, Švedske i Velike Britanije. Pismo je objavio EUobserver.



Joško Klisović, saborski zastupnik SDP-a, u Milanovićevoj vladi zamjenik ministrice vanjskih poslova, kaže nam da je Ministarstvo trebalo imati više osjećaja za tajming. I ako misle da je potrebna pomoć EU-a u suzbijanju ruske propagande, onda je hrvatsko ministarstvo moglo od partnera tražiti da se odgodi pisanje pisma, s obzirom na posjet hrvatske predsjednice Rusiji. Jer, potpisati jedno takvo pismo samo nekoliko dana prije službenog posjeta predsjednice može se tumačiti ili kao nerazumijevanje vanjske politike, ili kao svjesno miniranje predsjedničinog puta. Klisović komentira da je dramatično i jedno i drugo i pokazuje da Hrvatska nema jedinstvenu vanjsku politiku i da Vlada ne stoji iza puta predsjednice u Rusiju.





Na prvoj crti


U pismu se među ostalim ističe da »suočeni s nesmanjenom kampanjom dezinformiranja od treće strane (misli se na Rusiju) vidimo hitnu potrebu daljnjeg jačanja kapaciteta StratComma EU«. A StratComm je ured koji je osnovan pri EU-u kako bi se otkrile i demantirale neistine koje o EU-u, kako misle u Uniji, širi Rusija.


EUobserver navodi kako su države koje su potpisale zahtjev na prvoj crti onoga što u pismu nazivaju »sofisticiranom i intenzivnom kampanjom od stranih aktera, kako bi se generiralo nepovjerenje i nezadovoljstvo demokratskim poretkom, diskreditirao EU, transatlantska zajednica i naši partneri, kao i smanjilo naše jedinstvo«. Naravno da je jako diskutabilno kako je to Hrvatska baš toliko ugrožena od Rusije, i baš na prvoj crti proruske i proputinovske propagande.


Ministrica Pejčinović Burić uputila je pismo Mogherini šest dana prije službenog puta hrvatske predsjednice u Rusiju na razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom. Iz Ureda Predsjednice jučer nam je odgovoreno da Kolinda Grabar-Kitarović nije bila upoznata s tih zahtjevom MVP-a u vezi s »proruskom propagandom«.


Poznato je da ministrica Pejčinović Burić nije bila u službenoj delegaciji koja je s predsjednicom putovala u Soči i u Moskvu, iako se to moglo očekivati jer je jedan od domaćina bio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Na neke medijske objave kako Plenkovićeva vlada »minira« predsjedničin posjet Putinu, Plenković je to nijekao i argumentirao da na put u Rusiju ide dvoje ministara – Nina Obuljen Koržinek i Davor Božinović.


Nepovjerenje


StratComm je osnovan u ožujku 2015. godine i to prije svega na inzistiranje Donalda Tuska, predsjednika Europskog vijeća. Tada su mu se priključile samo Češka, Danska, Estonija i Latvija, ne i Hrvatska.


Od savjetnika s Pantovčaka smo neslužbeno doznali da se slažu da su strateške komunikacije bitne i treba ih imati. Ali »umjesto da pišu parole, bilo bi im bolje da konkretnim potezima približe države u susjedstvu Europske unije, umjesto da odugovlačenjem, neodlučnošću i nedostatkom rješenja otvaraju prazan prostor koji onda popunjavaju drugi«, razmišljaju na Pantovčaku.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je jučer i službeno potvrdilo da je Hrvatska supotpisnica pisma upućenog Federici Mogherini.


»U pismu se upozorava na sve veću sofisticiranost i intenzitet u dezinformiranju i širenju propagande vanjskih čimbenika općenito«, kažu u MVEP-u. »Skreće se pozornost na pokušaje utjecanja na stvaranje nepovjerenja i nezadovoljstva demokratskim poretkom, kao i nastojanja da se diskreditiraju EU i države članice, transatlantska zajednica te naši partneri. U takvim okolnostima ističe se važnost strateškog pristupa i potreba jačanja timova (task forces) za strateško komuniciranje koji su zaduženi za istočno i južno susjedstvo te zapadni Balkan«, kaže se, među ostalim, u priopćenju.