Širenje

DVA NOVA SLUČAJA Koronavirus potvrđen kod još dva pacijenta u Rijeci i Zagrebu!

P. N.

Foto Emica Elvedji PIXSELL

Foto Emica Elvedji PIXSELL

Svi su pod našim nadzorom već i vezani su za prvog bolesnika, ista je situacija u Zagrebu i Rijeci. Pozitivni su samo oni koji su bili duže u kontaktu s oboljelima, mogućnost infekcije, ako nije intenzivan kontakt, je manja, rekao je ministar Vili Beroš



U Hrvatskoj su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom – potvrdio je danas nacionalni Stožer civilne zaštite. Jedna je osoba zaražena u Zagrebu, a druga u Rijeci, obje su povezane s onima kod kojih je dosad već potvrđen virus.


– Svi su pod našim nadzorom već i vezani su za prvog bolesnika, ista je situacija u Zagrebu i Rijeci. Pozitivni su samo oni koji su bili duže u kontaktu s oboljelima, mogućnost infekcije, ako nije intenzivan kontakt, je manja, rekao je ministar Vili Beroš.


Alemka Markotić ustvrdila je da se koronavirus, prema onome što se dosad vidi, ponaša kao – obiteljski virus.




»Oba nova slučaja bliski su kontakti primarno zaraženih, što pokazuje da je za prijenos zaraze ipak potreban neki bliskiji kontakt. Svi novozaraženi su otprije bili u bolnici u karanteni, tako da se radi o osobama koje su se zarazile kontaktom s prvozaraženima i nije riječ o nekim novim vanjskim slučajevima zaraze. To su kontakti prvo i treće zaraženog«, pojasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević» Alemka Markotić.


Virus će se, rečeno je, sigurno dodatno proširiti, ali je dobro što su svi primarni kontakti od prvih zaraženih već u bolnici pod nadzorom.Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ocijenio je da Hrvatska ima vrlo dobru epidemiološku situaciju.


»Da nismo hospitalizirali te osobe imali bi dodatni rizik da obole neke druge osobe koje su s njima bile u kontatku. To je potvrda da te mjere moramo provoditi i dalje«, poručio je Capak.


Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite na pitanje treba li dezinficirati sredstva javnog prijevoza ističu da za to zasad nema potrebe i da će se to napraviti jedino ako se utvrdi da je netko od zaraženih boravio u tim prostorima, što zasad nije slučaj.


Na pitanje novinara postoji li opasnost za domaće životinje i kućne ljubimce, pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić rekao je kako domaće životinje i kućni ljubimci ne obolijevaju od koronavirusa i nisu prijenosnici bolesti.


»U Europi nema znanstvenih dokaza koje bi upućivale na prijenos virusa s ljudi na životinje i obratno. Ako se bude bilo što mijenjalo, objavit ćemo«, naglasio je.