Izglasan zakon

DISKRIMINACIJA Udruga Dugine obitelji najavljuje ustavnu tužbu protiv Zakona o udomiteljstvu

Ljerka Bratonja Martinović

– Poruka je novog zakona da bolje da ipak ostanemo unutar svoja četiri zida. Ponižavajuće i poražavajuće je vidjeti rezultate  glasanja kojim je životnim partnerima i partnericama poručeno da su građani i građanke drugog reda, a pritom najbolji interes djeteta nije uzet u obzir – poručuje Daniel Martinović, predsjednik Duginih obitelji



ZAGREB – Gejevi i lezbijke u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo ukoliko nisu odlučili sklopiti životno partnerstvo, kao samci i samkinje, no ako su odlučili javno pokazati svoju ljubav, hrabro izaći iz tišine i sklopiti životno partnerstvo pred institucijama naše države, to ne mogu. Posljedica je to u petak tijesno izglasanog Zakona o udomiteljstvu, koji će HNS, kao koalicijski partner HDZ-a, nakon što se sudzdržao od glasovanja u Saboru, poslati na Ustavni sud, a ustavne tužbe najavljuju i udruga Dugine obitelji te druge političke stranke.


Zakon smatraju diskriminirajućim jer isključuje jednu cijelu društvenu skupinu iz mogućnosti pristupa postupku procjene podobnosti za udomiteljstvo.


– Poruka je novog zakona da bolje da ipak ostanemo unutar svoja četiri zida. Ponižavajuće i poražavajuće je vidjeti rezultate  glasanja kojim je životnim partnerima i partnericama poručeno da su građani i građanke drugog reda, a pritom najbolji interes djeteta nije uzet u obzir – poručuje Daniel Martinović, predsjednik Duginih obitelji. Dodatni je paradoks, dodaje, da biseksualne osobe po novom zakonu mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo ukoliko su u vezi s osobom suprotnog spola, dok te iste osobe ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo ukoliko su u životnom partnerstvu s osobom istog spola.




O interesu djece nije se vodilo računa, jer su im izglasavajući takav zakon izravno poručili da je bolje da ostanu u instituciji, nego da ih udomi istospolni par, dodaje Martinović u priopćenju Duginih obitelji. 


– Svako dijete ima individualne potrebe, a o tome tko je najbolji udomitelj za određeno dijete bi trebala odlučiti struka, educirani djelatnici u Centrima za socijalnu skrb, a ne političari koji koriste generalizacije i predrasude kako bi opravdali svoje homofobne stavove. Očekivali smo razum, odlučnost i pravednost, ali ipak su prevladale predrasude, političke kalkulacije i netrpeljivost – zaključuje Martinović.


 Sam pristup procjeni za udomiteljstvo nikome ne garantira da će postati udomitelj, pa tako ni istospolnom paru. »Tražili smo samo ravnopravnost. Centri za socijalnu skrb su i više nego sposobni procijeniti kapacitete pojedine potencijalne udomiteljske obitelji i individualne potrebe svakog djeteta. Zašto im političari ne vjeruju?«, pitaju se u Duginim obiteljima.


 Iz udruge podsjećaju na činjenicu da je pravo istospolnih parova na udomljavanje javno podržalo više od 200 hrvatskih znanstvenika i stručnjaka, većinom psihologa, socijalnih radnika i pedagoga, na temelju 19 tisuća znanstvenih publikacija i istraživanja provedenih u svijetu i u Hrvatskoj, koja su pokazala da nema razlika u rezultatima odgoja djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima. U Duginim obiteljima podsjećaju i na to da neka djeca u Hrvatskoj odrastaju sa istospolnim roditeljima, te pitaju političare jesu li svjesni kako se ta djeca i roditelji osjećaju ovih dana.