Sjednica Glavnog odbora

DAN D U SDP-u Vrh stranke danas o povjerenju Bernardiću, sankcije kritičarima i dalje nepoznate

Tihana Tomičić

Davor Bernardić / Snimio Denis LOVROVIĆ

Davor Bernardić / Snimio Denis LOVROVIĆ

S obzirom da se na dnevnom redu Glavnog odbora nalazi i točka »potvrđivanje odluka Predsjedništva«, što inače nije ovlast središnjeg tijela, neki u stranci misle da bi ujutro ipak mogle biti predložene sankcije za kritičare, dakle Milanku Opačić, Miranda Mrsića ili Peđu Grbina, no s Iblera uvjeravaju da Predsjedništvo, ako ništa drugo, mora verificirati zapisnik s prošlih sjednica te da su sve drugo spekulacije



RIJEKA Glavni odbor SDP-a danas odlučuje o povjerenju predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, a kako se saznaje, prije toga bit će održana sjednica Predsjedništva stranke.


S obzirom da se na dnevnom redu Glavnog odbora nalazi i točka »potvrđivanje odluka Predsjedništva«, što inače nije ovlast središnjeg tijela, neki u stranci misle da bi ujutro ipak mogle biti predložene sankcije za kritičare, dakle Milanku Opačić, Miranda Mrsića ili Peđu Grbina, no s Iblera uvjeravaju da Predsjedništvo, ako ništa drugo, mora verificirati zapisnik s prošlih sjednica te da su sve drugo spekulacije.


Saznaje se i da se zastupnike neće tjerati da potpišu nikakvu bianco izjavu o tome da stranci prepuštaju mandat ako izađu iz članstva, jer se shvatilo da je to protuustavno, ali točka o tome ipak ostaje na dnevnom redu Glavnog odbora.




U svakom slučaju, ova sjednica bit će »ili-ili« za neke od viđenijih SDP-ovaca koji će nakon nje možda biti isključeni, ili će sami otići, a u redovima kritičara koji čine klub zastupnika i dalje vlada nezadovoljstvo načinom na koji Davor Bernardić vodi stranku. »Na sjednicu kluba zastupnika na temu Zakona o braniteljima Bernardić uopće nije došao, a riječ je o sigurno jednoj od pet najvažnijih tema u ovoj državi«, rekao nam je jedan od zastupnika jučer. On misli da sam dnevni red današnje sjednice, gdje će se sve svesti na »pljuvanje« po kritičarima, već sugerira lošu namjeru sazivača.


S druge strane, s Iblera stižu poruke o tome da neki u stranci vide prijetnje i gdje ih nema: »Nitko nije spominjao nikakve izjave za zastupnike, to se zavrti priča u strahu da netko stvara pritisak na zastupnike, a takvog pritiska uopće ni nema. Blaže pedagoške mjere nikoga neće ubiti«, rekao nam je jedan od vodećih ljudi stranke uoči današnje sjednice.