Lokalni izbori

Crveni Zagreb: Radnička fronta i Nova ljevica izlaze zajedno na lokalne izbore

Hina

foto: web

foto: web

Izrazili su uvjerenje da će glasači u Zagrebu imati priliku glasati za »jednu stvarno lijevu opciju koja se neće bojati zauzeti za svoje ideje – od pitanja radničkih prava, privatizacije, javnog interesa pa do svjetonazorskih stavova«.



ZAGREB – Radnička fronta i Nova ljevica najavile su u petak zajednički izlazak na izbore u Zagrebu na svim razinama – od Gradske skupštine preko gradskih četvrti pa do mjesnih odbora te su izrazili uvjerenje da će time glasači u Zagrebu imati priliku glasati za »jednu stvarno lijevu opciju koja se neće bojati zauzeti za svoje ideje – od pitanja radničkih prava, privatizacije, javnog interesa pa do svjetonazorskih stavova«.


Član Radničke fronte Mate Kapović na konferenciji za novinare ispred Gradske skupštine najavio je da će Radnička fronta samostalno na izbore izaći i u Zagrebačkoj županiji i u Samoboru. Postoji, kaže, mogućnost koaliranja s još nekim srodnim opcijama, no detalje nije želio iznositi. Nemaju, istaknuo je, niti svog kandidata za gradonačelnika, no vjerojatno će podržati nekog od postojećih. Iako, istaknuo je Kapović, glasači lokalne izbore često zanemaruju jer nisu dovoljno »atraktivni«, ustvrdio je da nema sumnje da su oni daleko od beznačajnih i nebitnih te da je Zagreb tu dobar primjer.


Naveo je slučaj Cvjetnog trga i prenamjene Varšavske ulice i dijela Cvjetnog, pri čemu je, tvrdi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pogodovao Tomislavu Horvatinčiću te se radi interesa kapitala trošio javni novac na devastaciju. »Iako je puno Zagrepčana bilo protiv, ništa se nije dogodilo i napravilo se onako kako su Bandić i Horvatinčić planirali«, dodao je. Vezano za primjer gradnje crkve na Savici, čemu se protivilo 77 posto stanovnika Savice, rekao je da je sada problem riješen zbog nadolazećih lokalnih izbora.




»Unatoč postojanju instituta kao što su lokalni referendumi i građanski zborovi, zbog nevoljkosti političkih nomenklatura da narušavaju postojeću situaciju i ugroze svoje privilegije, do njih rijetko dolazi. Radnička fronta zalaže se da, kada je toliko stanovnika protiv nečega, ne može se unatoč tome nastaviti raditi«, istaknuo je. Kapović je kao jedan od ključnih problema u Zagrebu naveo »dugogodišnju vlast i klijentelističku mrežu Milana Bandića«, te ustvrdio da je Zagreb grad u kojem se svi javni radovi, nabavke, natječaji i slično ne mogu provesti bez da je u pozadini neki koruptivni dogovor i da se posao nekome namjesti.


»Potrebno je napraviti radikalni rez s tom klijentelističkom mašinerijom. Tu odlaze milijarde i milijarde kuna i ta ogromna sredstva koja na taj način odlaze u privatne džepove podobnih svakako bi se mogla uložiti pametnije, npr. na pojačanu gradsku stanogradnju za socijalno ugrožene i mlade, na izravna socijalna davanja za siromašne i socijalno ugrožene, veća izdavanja za škole i sramotno zapuštene vrtiće, osiguravanje besplatnog javnog prijevoza za učenike, studente, nezaposlene i umirovljenike«, rekao je.


Od drugih programskih točaka Radničke fronte istaknuo je participatorni budžet kroz koji bi Zagrepčani mogli izravno odlučivati o tome za što će se potrošiti dio gradskog proračuna, zalaganje za besplatan ulaz u muzeje i knjižnice, zalaganje za urbanističko planiranje grada, uspostavu sistema subvencionirane javne prehrane, otvaranje socijalnih dućana, uvođenje javnog brzog interneta u čitavom gradu, spašavanje Imunološkog zavoda te poticanje gradskih javnih službi i kooperativa nauštrb dosadašnjeg pogodovanja umreženom kapitalu.


Iako su, kaže Kapović, svjesni da na ovim izborima ne mogu očekivati čuda, nadaju se da će dobiti određenu političku vidljivost i resurse za daljnju borbu protiv veće nejednakosti, siromaštva i iseljavanja iz zemlje pa do rastuće neofašizacije. Aktivistica za ženska i ljudska prava Rada Borić podsjetila je da je zajednički izlazak na izbore objavljen i u Splitu gdje imaju kandidata za gradonačelnika – Dragana Markovinu.


»Veći dio nevolja u Zagrebu počiva u zakonu o Gradu Zagrebu koji je omogućio korupciju, ali i premalu participaciju građana. Zagreb je grad koji treba mijenjati nakon ovih godina u kojima je devastiran ekonomski i stiješnjen u svojim granicama u zakonu«, poručila je.


»Ovaj zajednički izlazak na izbore uz moguće širenje na još neke opcije, predstavlja početak kraja definiranja lijeve opcije kroz opciju SDP-a. On mora ići tamo gdje mu je politički ideološko mjesto, a to je liberalni centar i nadamo se da će ovi izbori reflektirati gubitak sadržaja i gubitak podrške koju ta stranka ima na gotovo svim razinama«, kazao je član Radničke fornte Marko Milošević.