Šok i indignacija

Centar Simon Wiesenthal traži ostavku hrvatskog ministra kulture: Ne sramotite se pred svijetom!

Hina

Zlatko Hasanbegović / Damjan Tadić / CROPIX

Zlatko Hasanbegović / Damjan Tadić / CROPIX

"Pozivamo hrvatsku vladu da zamijeni Hasanbegovića osobom koja odgovara mjestu ministra kulture i koja će tome mjestu donijeti čast i prestiž, a ne sramotiti svoju zemlju pred cijelim svijetom", napisao je u svojoj izjavi objavljenoj na web stranici Centra njegov ravnatelj za Izrael i Istočnu Europu dr. Efraim Zuroff



ZAGREB Centar Simon Wiesenthal izrazio je “šok i indignaciju” zbog nekih poteza i komentara novog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te je pozvao hrvatsku vladu da odmah smijeni svog ministra zbog njegova stajališta prema hrvatskom pokretu otpora protiv fašizma tijekom 2. svjetskog rata. 


“Pozivamo hrvatsku vladu da zamijeni Hasanbegovića osobom koja odgovara mjestu ministra kulture i koja će tome mjestu donijeti čast i prestiž, a ne sramotiti svoju zemlju pred cijelim svijetom”, napisao je u svojoj izjavi objavljenoj na web stranici Centra njegov ravnatelj za Izrael i Istočnu Europu dr. Efraim Zuroff. Sadržaj priopćenja prenijela je i agencija Reuters. 


U priopćenju se navodi da su brojni zabrinuti hrvatski građani tijekom protekla dva dana skrenuli pažnju na djelovanje i izjave ministra Hasanbegovića.




U priopćenju koje je objavio Zuroff navodi se također da Centar želi izraziti indignaciju zbog toga što je ministar Hasanbegović objavio knjigu o komemoraciji Holokausta, kako se navodi, “diskreditiranog” američkog (židovskog) autora Normana Finkelsteina i zbog njegovih neutemeljenih i netočnih komentara o povijesti Hrvatske u 2. svjetskom ratu i Holokaustu.


Objava te knjige dovoljan je razlog koji Hasanbegovića diskreditira za mjesto ministra u vladi zemlje članice Europske unije, navodi se u priopćenju u kojem se optužuje hrvatskog ministra da odbija priznati genocidnu prirodu ustaškog režima te za prezir prema hrvatskim antifašistima koji su se borili protiv njega. Dodaje se da je riječ o “potpuno neosnovanoj” reviziji povijesti 2. svjetskog rata i Holokausta koja je “apsolutno neprihvatljiva”.


Centar Simon Wiesenthal jedna je od najvećih međunarodnih židovskih organizacija za zaštitu ljudskih prava s preko 400.000 ogranaka u Sjedinjenim Državama. Riječ je o nevladinoj organizaciji koja djeluje pri Ujedinjenim narodima, UNESCO-u, OESS-u, Vijeću Europe i drugim međunarodnim agencijama. 


Imenovanje povjesničara Zlatka Hasanbegovića za novog hrvatskog ministra kulture izazvalo je kritike i zahtjeve za njegovom smjenom koje je postavila hrvatska oporba i neke nevladine organizacije, koje smatraju spornim neke njegove izjave o hrvatskom antifašizmu. Ministar Hasanbegović odbacio je te kritike koje mu se upućuju kao neutemeljene.