Čelništvo Udruge slijepih osumnjičeno za krađu novca: Isplaćivali sebi naknade za zaslužne članove

P. N.

snimio Petar Fabijan

snimio Petar Fabijan

Hrvatski savez slijepih će pokrenuti postupak stegovne odgovornosti, što bi moglo rezultirati isključivanjem Udruge iz članstva Hrvatskog saveza slijepih, napisao je predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić. 



Policija provodi istragu u Udruzi slijepih zadarske županije, jer sumnja da je nekoliko njezinih vodeći ljudi kralo novac pod egidom “isplata honorara zaslužnim članovima”. Tako javlja Slobodna Dalmacija, dodajući i da je tajnici Udruge slijepih Gordani Čizmin novac isplaćivan preko fiktivnih studentskih ugovora. Isplate su knjižene na ime takozvanog minulog rada, što je, javlja Slobodna, odobrio predsjednik Slobodan Vladović.


Zadarska udruga slijepih, inače, broji oko 250 članova, a prvu istragu u udruženju provela je njihova krovna udruga, Hrvatski savez slijepih, koji je angažirao revizora sa zadatkom da prekontrolira poslovanje zadarske podružnice u posljednje četiri godine. Revizori su otkrili “niz štetnih odluka, nezakonitih isplata i pogodovanja pojedincima”.


Protiv predsjednika Udruge slijepih iz Zadra, Slobodana Vladovića, zbog toga je Hrvatski savez slijepih podnio i kaznenu prijavu.




U krajnjoj liniji, upozorili su iz Hrvatskog saveza slijepih, može se dogoditi da zadarski ogranak udruge bude isključen iz organizacije, ali zbog toga bi na koncu najviše trpjeli redovni članovi, slijepe i slabovidne osobe iz Zadra, koji nisu ni na koji način bili uključeni u sumnjive poslove udruge.


– Ne dopustite da Udruga jedina u Hrvatskoj propusti svoje prilike i da bude isključena iz Hrvatskog saveza slijepih zbog Slobodana Vladovića ili Sandija Špalete. U protivnom, bez odgode, Hrvatski savez slijepih će pokrenuti postupak stegovne odgovornosti, što bi moglo rezultirati isključivanjem Udruge iz članstva Hrvatskog saveza slijepih, napisao je predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić u dopisu poslanom članovima zadarskog udruženja.


Također, Perić u dopisu piše da je krovnoj udruzi onemogućen uvid u poslovanje Udruge u Zadru, da su izbrisani kontakti i podaci te da su nezakonito su isplaćivani honorari članovima Izvršnog odbora u iznosu nešto manjem od stotinu tisuća kuna u dvije godine.