Još devet dana

Čekat će se zatvaranje svih birališta u EU. Prvi privremeni rezutati europskih izbora znat će se tek iza 23 sata

Hina

Nakon zatvaranja biračkih mjesta u Hrvatskoj, dakle od 19, pa sve do 23 sata, DIP će, u određenim vremenskim intervalima, objavljivati podatke o broju obrađenih biračkih mjesta te o odazivu birača na tim mjestima



Zbog pravila da ih se ne smije objavljivati prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Europske unije čiji birači posljednji glasuju, Državno izborno povjerenstvo (DIP) će prve privremene rezultate izbora za Europski parlament, u nedjelju, 26. svibnja, objaviti odmah poslije 23 sata na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr.


U Europskoj se uniji najkasnije zatvaraju biračka mjesta u Italiji i to u 23 sata, zato se rezultati izbora ne smiju objavljivati prije nego se ona zatvore, pojasnio je DIP.Zakonom kojim je na razini EU propisan izbor članova u Europski parlament, propisano je da izborna tijela država članica Unije ne smiju objavljivati izborne rezultate prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasuju.Ta se odredba odnosi ne samo na objavu službenih, već i na objavu privremenih, pa tako i »djelomičnih« rezultata izbora, tj. rezultata po obrađenim pojedinim, odnosno svim biračkim mjestima pojedine općine/grada.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta u Hrvatskoj, dakle od 19, pa sve do 23 sata, DIP će, u određenim vremenskim intervalima, objavljivati podatke o broju obrađenih biračkih mjesta te o odazivu birača na tim mjestima


Prve privremene izborne rezultate, objavit će u nedjelju odmah iza 23 sata, a potpune, prema očekivanju tijekom ponedjeljka, 27. svibnja.




Na izborni dan, DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, na svojoj mrežnoj stranici objaviti podatke o odazivu birača do 11,30 i do 16,30 sati.


Građani EU na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta koji će ih predstavljati narednih pet godina.


Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za Europski parlament birati će se i u inozemstvu, u 46 država. Biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.