Vremenska prognoza

Čeka nas pravi zimski tjedan: Danas ponegdje i 30 centimetara novog snijega, na Jadranu olujna bura

P. N.



Najviše novog snijega je tijekom posljednjih sati palo na ličkom području – u Gospiću je palo 14 centimetara novog, pa je snježni pokrivač sada debeo 33 centimetra. U Delnicama je palo 4 centimetra novog snijega, u Ogulinu 6, u Kutini 5, a u Hrvatskoj Kostajnici je pokrivač debeo 11 centimetara.


Ovaj će tjedan na kopnu obilježiti većinom oblačno i relativno hladno vrijeme, uz povremene oborine, uglavnom snijeg, a nakratko je ponegdje moguća i kiša, ponajprije u četvrtak. U gorju će već tijekom utorka mjestimice pasti i više od 30 cm novog snijega, a do kraja tjedna akumulirat će se još značajniji snježni pokrivač. Probleme će ponegdje vjerojatno stvarati i zapusi, a ograničenja u prometu bit će i na još vjetrovitijem Jadranu – većinom zbog često jake i olujne bure, prema jugu i istočnjaka i juga. Mjestimice će biti i obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a više sunčanog vremena prema kraju tjedna, najavljuje za HRT Zoran Vakula.


Na istoku Hrvatske će već do utorka ujutro biti tanjeg snježnog pokrivača, a tijekom dana će napadati novih 10 cm snijega, ponegdje i 15 cm. Bit će relativno hladno, uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar, te temperaturu zraka između -2 i 2 °C. U središnjoj će Hrvatskoj također povremeno padati snijeg, osobito u dijelu Posavine i na širem karlovačkom i sisačkom području, gdje će snježni pokrivač ponegdje biti i veći od 10 cm. Kraća sunčana razdoblja moguća su uglavnom na krajnjem sjeveru.




I u gorskoj Hrvatskoj hladno, uz povremeni snijeg i stvaranje novog debljeg pokrivača, posebice u Lici. Na sjevernom će Jadranu biti umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito, uz jaku, podno Velebita i olujnu buru, s kojom će osim kiše biti i poneke pahulje snijega. Vjerojatnost za susnježicu i snijeg rast će prema večeri, osobito u dijelovima Istre, ali i ponegdje na Kvarneru. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije oblačno s oborinama, većinom uz kišu, a u višim predjelima padat će susnježica i snijeg, uz ponegdje i stvaranje snježnog pokrivača, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Puhat će većinom jaka bura i istočnjak, uz koje će more biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito. Podjednaku će valovitost mora na jugu Hrvatske prouzročiti sve češće jugo. Lokalno će pasti i obilnija kiša, vjerojatno i više od 50 litara po četvornom metru, a u višim dijelovima unutrašnjosti moguć je i snijeg. S jugom će temperatura u poslijepodnevnim satima biti između 10 i 12 °C.


U nastavku tjedna u kopnenom se području temperatura zraka neće znatnije mijenjati pa će se nastaviti relativno hladno vrijeme, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Prevladavat će oblačno, povremeno uz oborine – većinom snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača, a mjestimice nakratko može biti i kiše, vjerojatnije u četvrtak, posebice u Slavoniji.


Na Jadranu sljedećih dana vrlo promjenljivo vrijeme, do vikenda uz povremenu kišu, a u srijedu još ponegdje i susnježicu i snijeg, uglavnom na sjevernom dijelu. U srijedu će vjetar uglavnom prolazno oslabjeti, a od četvrtka do nedjelje će ponovno biti vjetrovito, uz jaku i olujnu buru, u početku na krajnjem jugu i jugo. Više sunčanog vremena u većini će mjesta biti prema kraju tjedna, piše HRT.