Ministarstvo turizma

Cappelli zadovoljan: Rekordan turistički vikend u Hrvatskoj s više od milijun noćenja po danu

Hina

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

»Rezultati turističkog prometa u dosadašnjem djelu godine potvrda su da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija. Od početka godine do danas bilježimo rekordne turističke brojke s porastima od oko 20 posto, a dvoznamenkaste poraste od početka najavljujemo i za cijelu godinu«, istaknuo je Cappelli



ZAGREB U Hrvatskoj se ovog vikenda premašuju brojke od milijun turističkih noćenja po danu, što su novi vikend rekordi, koji su pridonijeli da su se od početka godine do 22. srpnja u turizmu, s ukupno više od 43 milijuna noćenja koje je ostvarilo devet milijuna turista, zabilježili porasti od 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani, rekao je u nedjelju ministar turizma Gari Cappelli.


»Rezultati turističkog prometa u dosadašnjem djelu godine potvrda su da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija. Od početka godine do danas bilježimo rekordne turističke brojke s porastima od oko 20 posto, a dvoznamenkaste poraste od početka najavljujemo i za cijelu godinu«, istaknuo je Cappelli za Hinu iznoseći brojke iz sustava eVisitor i eCrew (nautika) od gotovo 200 tisuća turista koji su u Hrvatsku došli samo u subotu, 22. srpnja, kada je bilo i nešto više od milijun noćenja.


To znači i da su ukupni hrvatski komercijalni smještajni turistički kapaciteti za vikend bilo gotovo u potpunosti popunjeni, ako se uzme u obzir brojka da je u tom smještaju nešto malo više od milijun kreveta.




Slične brojke su bile i dan ranije, u petak, 21. srpnja, a najviše noćenja kroz ta dva dana bilo je u Rovinju, Poreču, Umagu, Medulinu, Dubrovniku, Malom Lošinju, Viru, Crikvenici i Novalji.


Među turistima, ovog vikenda najviše noćenja u hrvatskim turističkim destinacijama ostvarili su Nijemci i Slovenci, domaći su turisti na trećem mjestu, a slijede Poljaci, Austrijanci, Česi, Slovaci, te oni iz Nizozemska i Italije.


Cappelli pritom ističe da su odlični rezultati i s tržišta Skandinavije, Južne Koreje, SAD-a i Velike Britanije, čemu su, kako ocjenjuje, puno pridonijele brojne nove zračne linije koje povezuju hrvatske destinacije sa zemljama diljem svijeta.


Od ukupnih 43 milijuna noćenja od početka godine do ovog vikenda, gotovo polovica ili 20 milijuna ostvarena je samo u srpnju, od 1. do 22. srpnja, što je 12 posto više nego u istim danima prošle godine, dok je turista došlo 13 posto više ili 3.2 milijuna.


»Nastavak porasta turističkog prometa očekujemo i u kolovozu, kao i u ostatku godine, kao rezultat ciljanih i vrlo promišljenih marketinških aktivnosti i javnog i privatnog turističkog sektora te niza održanih sastanaka s brojnim najvećim svjetskim i europskim aviokompanijama i touroperatorima. Odlične rezultate ostvarujemo na tržištima Poljske, Skandinavije, Južne Koreje, SAD i Velike Britanije. Velik doprinos tim rezultatima svakako su dale brojne nove zračne linije koje povezuju hrvatske destinacije sa zemljama diljem svijeta«, rekao je hrvatski ministar turizma.


Procjenjuje da će se planirani rast turističkog prometa nastaviti i u kolovozu, ali i u ostatku godine, što će dati dodatni zamah razvoju cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.


»Siguran sam da će se pravi rezultati toga vidjeti i idućoj godini, uz ostalo i kroz povećanje broja turista s Dalekog istoka i drugih, nama do sada netradicionalnih tržišta«, rekao je Cappelli.


Zahvalio je svim turističkim djelatnicima i drugima koji predano rade i trude se ovih rekordnih dana u prihvatu turista jer, kako je istaknuo, »svi zajedno pridonosimo ostvarenju rekordne turističke godine«.