Ministar prometa

Butković najavio ‘renesansu’ na hrvatskoj obali: Ulažemo 100 milijuna eura u luke

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



SPLIT Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u četvrtak da će se u gradnju luka na Jadranskome moru uložiti 100 milijuna eura.


“Ide ‘renesansa’ na hrvatskoj obali, ulažemo oko 100 milijuna eura u projekte izgradnje luka, uglavnom županijskih luka, i svi projekti koji su spremni uglavnom se odobravaju – zasad ih je 15 na Jadranu”, rekao je Butković i dodao kako očekuje da će i Krilo-Jesenice vrlo brzo pripremiti projektnu dokumentaciju potrebnu za gradnju luke.


Ministar Butković dodijelio je danas na Pomorskom fakultetu u Splitu 33 stipendije za studente i učenike pomorskih fakulteta i škola u Splitu, Šibeniku i Zadru u povodu sutrašnjeg Dana pomoraca i brodaraca i njihova zaštitnika – Sv. Nikole.




“Visina stipendije za učenike je 800 kuna na mjesec, a za studente 1200 kuna i mislim da je to dobro”, rekao je Butković.


Podsjetio je kako je proteklih godina padao interes za pomorska zanimanja u Hrvatskoj, ali sada se stanje popravlja.


“Svi bismo voljeli da imamo puno više brodara, ali evo borimo se i za Jadroplov i za sve naše brodarske kompanije”, poručio je Butković.


U povodu Dana pomoraca danas je Splitu za sve umrle pomorce i brodarce bačen vijenac u more.


Dan pomoraca i brodaraca obilježit će se večeras i svečanom akademijom u hotelu “La Meridien Lav” u Podstrani, gdje će se sutra održati i konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi.