Obiteljski liječnici pozdravljaju mjere zdravstvene administracije

Bressan: Nema straha od amerikanizacije zdravstva

Barbara Čalušić

Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva

Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva

Ukidanjem 20 posto ordinacija obiteljske medicine koje  djeluju u sklopu domova zdravlja, neće se ništa dogoditi. Ovo je britanizacija primarne zdravstvene zaštite, a to je dobro, kaže Leonardo Bressan. Ističe da sustav funkcionira upravo zahvaljujući koncesionarima



RIJEKA  Za razliku od bolničkih liječnika okupljenih oko Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) koji redom kritiziraju sve poteze Ministarstva zdravlja, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pozdravlja većinu mjera koje donosi aktualna zdravstvena administracija.


 Osim različitih pogleda na reformu zdravstva, ova dva liječnička udruženja u svojevrsnoj su predizbornoj kampanji jer će se uskoro naći na suprotnim stranama na predstojećim izborima za vodstvo svojeg cehovskog udruženja – Hrvatske liječničke komore.


Predsjednik županijskog KoHOM-a dr. Leonardo Bressan za sebe kaže da sve ove godine nije u milosti ni Ministarstva, ni HZZO-a, no neće mu pasti kruna s glave ako kaže da aktualni ministar zdravlja stavlja stvari na svoje mjesto.




– Zadnjih 25 godina u zdravstvu su se nagomilali problemi jer na čelu zdravstvene administracije u tom razdoblju nikad nije bio liječnik, koji osim teoretskog poznavanja sustava, ima i ono praktično. To ima primarac koji nije nikad bio na čelu sustava, a bili su samo bolnički liječnici koji imaju, iako jako vrijedno i važno, zapravo samo usko poznavanje sustava. Mi primarci, s druge strane,  imamo ono što bi se nazvalo »the big picture« – ističe Bressan.


On sasvim drugačije tumači zabrinjavajući dio nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojem bi primarna zdravstvena zaštita, posebno obiteljska medicina, trebala biti u cijelosti prepuštena u ruke koncesionara.


Prema njegovim riječima, u ovom slučaju nema straha od amerikanizacije sustava jer se ukidanjem dvadeset posto ordinacija obiteljske medicine koje u ovom trenutku djeluju u sklopu domova zdravlja, neće ništa dogoditi.


– Ovo je dovođenje međusobnih odnosa u ozbiljne okvire i ovo je ako baš hoćete britanizacija primarne zdravstvene zaštite, a to je dobro – tvrdi Bressan.


Ovaj KoHOM-ovac kaže da mu je u potpunosti shvatljiva zabrinutost pacijenata po ovom pitanju jer se skoro tri desetljeća osiguranicima ne objašnjava da je posjedovanje određene police obveznog osiguranja ujedno posjedovanje određenih prava, ali i utvrđivanje određenih obaveza. Zato jer HZZO i Ministarstvo zdravlja to nisu nikad objasnili svojim osiguranicima dolazi do sukoba i kad se korisniku spomenu njegove obaveze – iz njegove perspektive to izgleda kao uskraćivanje prava.


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!