Ministar o Globalnom kompaktu

Božinović u Marakešu: “Da se UN i ranije bavio migracijama možda bi se izbjegla kriza iz 2015.”

P. N.

Ovo je globalni problem koji su Ujedinjeni narodi odlučili početi rješavati. Kako će ići ta dinamika i koliko će trajati, to je neizvjesno. Za globalni izazov rješenje se može tražiti samo globalno, što svi priznaju. Niti jedna država se s pitanjem migracija ne može boriti sama, kazao je Božinović.



Predstavnici više od stotinu zemalja naći će se u ponedjeljak i utorak u Marakešu gdje bi trebao biti potvrđen Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama kao izraz zajedničke volje država da definiraju katalog ciljeva i mjera koje će u skladu s nacionalnim zakonodavstvima moći koristiti u situacijama regularnih migracija.


Hrvatsku će u Marakešu predstavljati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je u nedjelju u Marakešu dao izjavu hrvatskim medijima, javlja N1.


“Migracije su pitanje koje postoje otkad je čovječanstva, no Ujedinjeni narodi kao organizacija nikad se sustavno nisu bavili ovim pitanje, što je pogrešno. Da se jesu time bavili prije dvadesetak godina, moguće da ono što smo gledali 2015. i 2016., valove ljudi, ne bismo gledali. Ovo je globalni problem koji su Ujedinjeni narodi odlučili početi rješavati. Kako će ići ta dinamika i koliko će trajati, to je neizvjesno. Za globalni izazov rješenje se može tražiti samo globalno, što svi priznaju. Niti jedna država se s pitanjem migracija ne može boriti sama”, kazao je Božinović.




Tvrdi da se kod ovog dokumenta nemamo bojati “apsolutno ničega”, da je on tu da označi proces kako bi se u budućnosti migracije trebali regulirati da ne bismo imali ono što imamo danas, pa i na hrvatskim granicama.


“S jedne strane postoje zemlje iz kojih ljudi odlaze, treba se posvetiti pitanju zašto odlaze. S druge strane imamo zemlje koje žele radnu snagu i to otvoreno kažu, a imamo i zemlje, poput Hrvatske, koje su tranzitne. Ta se pitanja trebaju regulirati. Što se tiče Hrvatske, mi kombiniramo dvije vrste aktivnosti – jedna je da nedopuštamo ilegalni ulazak, a s druge strane smo diplomatski veoma aktivni, našim zahtjevom uspjeli smo EU senzibilizirati na pitanja zemalja koje su na takozvanoj balkasnkoj ruti”, rekao je Božinović.


Naglašava da se moraju učiniti sve da pomogne ljudima da ostanu u svojim zemljama. 


U Hrvatskoj, ali i nekim drugim zemljama, postoje onih koji su protiv tzv. Marakeškog sporazuma.


“Činjenica je da mnogi akteri ovo pitanje koriste za unutarnje političke probitke. Šalju se vijesti koje su nerealne, koje ne odgovaraju istini, imaju cilj da se ljude preplaši. Migracije su tu, one neće nestati, ali kompletna organizacija hrvatske policije i hrvatske države jamči građanima i gostima da će biti na sigurnom, da neće biti ugroženi. Siguran sam da mi tu vodimo realnu politika koja je usmjerena na boljitak hrvatskih građana. Što se prije svijet okupi oko ovog pitanja siguran sam da ćemo se početi približavati rješenjima”, napomenuo je Božinović.