Eurozastupnica zgrožena neradom

Borzan o odustajanju od kandidature: ‘To je sramota za Hrvatsku’

Irena Frlan Gašparović

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Ministri su išli u London na finale Wimbledona, a nikome nije palo na pamet da svrati do agencije i lobira. Tek nakon prozivki sklepala se nekakva delegacija u rujnu. I to nakon što su se zaposlenici agencije u anketi negativno izjasnili prema Hrvatskoj. Mene samo zanima hoće li itko biti pozvan na odgovornost radi ovog debakla",zaključila je u priopćenju Borzan



“Radi se o sramotnom završetku loše odrađenog posla”, poručila je zastupnica Europskog parlamenta Biljana Borzan nakon što je Vlada izvijestila da je povukla kandidaturu Hrvatske za domaćinstvo Europske agencije za lijekove (EMA).


“Službeno objašnjenje iz vlade se dade sažeti u to da druge države članice nisu prepoznale svu veličanstvenost naše kandidature. Debakl se počeo nazirati kada je vlada tek u lipnju osnovala radnu skupinu za izradu kandidature, a rok za prijave je u bio u srpnju. Mjesec dana da se napravi ogroman posao za koji su se druge države počele pripremati prije godinu dana!?”, ocijenila je Borzan koja je predstavnica Europskog parlamenta za odnose s EMA-om.


Borzan smatra da je Hrvatskoj, čak i da nije dobila Agenciju, dobra kandidatura mogla poslužiti kao zalog za neke buduće agencije i povlastice. “Najgora posljedica ovog raspleta događanja je činjenica da smo se pokazali neozbiljni i nesposobni odraditi iole zahtjevan posao. Ja na to upozoravam praktički od dana britanskog referenduma”, istaknula je eurozastupnica u priopćenju. U priopćenju se ističe i da je neslužbeno doznala da se grad Zagreb solidno predstavio u agenciji, ali da je vladina prijava napravljena nepotpuno.




“Bolje da je vlada odmah rekla da ne može ili neće ulaziti u ovaj pothvat nego da nas ovako osramoti. Niti se lobiralo kako treba, niti se djelovalo prema zaposlenicima agencije na vrijeme. Ministri su išli u London na finale Wimbledona, a nikome nije palo na pamet da svrati do agencije i lobira. Tek nakon prozivki sklepala se nekakva delegacija u rujnu. I to nakon što su se zaposlenici agencije u anketi negativno izjasnili prema Hrvatskoj. Mene samo zanima hoće li itko biti pozvan na odgovornost radi ovog debakla”,zaključila je u priopćenju Borzan.