Desnica na vlasti

Borba protiv borbe protiv nasilja: Vlada odugovlači ratificiranje Istanbulske konvencije jer desnici smeta pojam – rod

Dražen Ciglenečki

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

– Dosad smo se jednom sastali, prije mjesec dana, ali jasno je da skupina služi samo za odlaganje ratifikacije. Na tom jednoiposatnom sastanku glavnu su riječ vodili Ivan Munjin iz U ime obitelji i Ivan Prskalo iz udruge Ordo Iuris, ispričala nam je Sanja Sarnavka, članica vladine radne skupine za izradu za prijedloga zakona o ratifikaciji konvencije



ZAGREB – Kad je Hrvatska 2013. potpisala Istanbulsku konvenciju Vijeća Europe o borbi protiv nasilja u obitelji, koja je godinu dana kasnije stupila na snagu, ništa nije ukazivalo da bi moglo biti problema s ratifikacijom tog dokumenta u Saboru. Ali, došlo je do promjene vlasti i sada HDZ-ov premijer Andrej Plenković odugovlači s ratifikacijom, pa mu je Nils Muižnieks, povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, prije mjesec dana čak poslao požurnicu. Plenković mu je odgovorio da je postupak u tijeku, da je Vlada osnovala radnu skupinu za izradu za prijedloga zakona o ratifikaciji konvencije, čiji su dijelovi zbog korištenja izraza »rod« uznemirili hrvatsku desnicu, i da je planirano da Sabor ovaj akt usvoji tek u posljednjem kvartalu ove godine.


Time se premijer našao u raskoraku i s nekadašnjom kolegicom, HDZ-ovom zastupnicom u Europskom parlamentu Dubravkom Šuicom koja je u studenom pozvala Sabor da što prije ratificira Istanbulsku konvenciju. Šuica je, kako su tada izvijestili iz ureda za odnose s javnošću, među ostalim istaknula da Hrvatska, kao članica Europske unije, »sigurno ne želi biti jedina država u regiji koja još uvijek nije ratificirala ovu bitnu konvenciju«.


Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović čudi se sada premijerovom odgovoru Muižnieksu. »Plenković se izvlači pred povjerenikom, a mi smo još 8. ožujka, na Međunarodni dan žena, podnijeli prijedlog zakona o ratifikaciji konvencije. Premijer to ili ne zna ili svjesno zanemaruje«, ističe Klisović, koji je u međuvremenu na tu temu Vladi uputio i zastupničko pitanje.




Od Vlade je tražio očitovanje hoće li podržati SDP-ov zakonski prijedlog te hoće li se Vlada založiti da ova točka što prije dođe na dnevni red Sabora. »Odgovor još nisam dobio«, kaže Klisović, nezadovoljan je i što iz premijerovog pisma povjereniku »ispada da se ovdje ništa ne zbiva« oko ratifikacije konvencije, a »jedan zastupnički klub predložio je zakon«, pa stoga smatra da se radi o »relativizaciji saborskih zastupnika«.


Klisović upozorava da kod potvrđivanja konvencija i »nema velikih mudrolija«. »Ne pišemo mi neki novi zakon, sadržaj konvencije već postoji«, ističe SDP-ovac. Radna skupina, prema njegovom mišljenju, ima smisla jedino za provedbu konvencije, da dogovori na koji joj način treba prilagoditi hrvatsko zakonodavstvo. Tu je skupinu, na čelu s državnom tajnicom Margaretom Mađerić, Vlada formirala sredinom veljače, a među 19 članova je i Sanja Sarnavka, koje je delegirala udruga B.a.b.e.


– Dosad smo se jednom sastali, prije mjesec dana, ali jasno je da skupina služi samo za odlaganje ratifikacije. Na tom jednoiposatnom sastanku glavnu su riječ vodili Ivan Munjin iz U ime obitelji i Ivan Prskalo iz udruge Ordo Iuris, koji su govorili da se konvenciju ne smije ratificirati, jer se u njoj barata s pojmom rod. Margareta Mađerić uglavnom je šutjela. Na kraju smo od ministarstava koja bi bila zadužena za provođenje konvencije zatražili kalkulacije koliko bi proračunskog novca za to trebalo izdvojiti, rekla nam je Sanja Sarnavka.


Skupina će sa svojim radom završiti do kraja rujna, a mogla bi i, što je vjerojatno i glavni njezin cilj, preporučiti Vladi rezerve u odnosu na primjenu pojedinih članak Istanbulske konvencije.


– Hrvatska ima pravo staviti određene rezerve, što su neke države već učinile. Ne znam hoće li naša skupina rezultirati time i kako bismo se uopće dogovorili na koje bi to članke rezerve bile. Ma, ta vam skupina jedno mučenje, priznaje Sanja Sarnavka.


Prema podacima Vijeća Europe, uz Hrvatsku, još 13 zemalja članica Europske unije zasad nije ratificiralo konvenciju. S druge strane, Poljska, koja ju je potvrdila prije dvije godine, a u međuvremenu promijenila vladu, krajem prošle godine je najavila da će se iz konvencije povući. Konzervativna, danas vladajuća stranka Pravo i pravda i u vrijeme ratifikacije – kada su bili u oporbi – protivila se konvenciji.