S lanjskog 8. mjesta pali smo ispod crte

Bloombergova lista: Hrvatska više nije među top 10 najjadnijih ekonomija svijeta

Aneli Dragojević Mijatović

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Najsretnije ekonomije su Tajland, potom Singapur, Švicarska, Japan, Tajvan, Južna Koreja, Kina, Danska, Hong Kong te Velika Britanija



RIJEKA Na Bloombergu je izašla lista najjadnijih ekonomija u 2016. (The Most Miserable Economies), a vijest je da Hrvatska više nije u top-deset najjadnijih: s lanjskog osmog mjesta pali smo »ispod crte«, na 11. mjesto po težini življenja.


Dakle, nismo više među najgorima, čiji indeks Bloomberg izračunava tako da uparuje stopu nezaposlenosti i stopu infacije, koje odražavaju težinu/lakoću življenja u nekoj zemlji. Hrvatska je dakle napredovala u odnosu na lani.


Bloombergova top-lista ekonomija u kojima se najteže živi za 2016. izgleda ovako: Venezuela, Argentina, Južna Afrika, Grčka, Ukrajina, Španjolska, Srbija, Turska, Brazil, Kazahstan.




Na 11. je mjestu Hrvatska. Dok Venezuelu i Argentinu pogađa niska stopa inflacije, pri čemu je Venezuela posebno pogođena padom cijene nafte koja čini 95 posto njezinog izvoza, Južna Afrika, Grčka i Ukrajina bore se s nezaposlenošću, navodi se.


 Kad se lista gleda odozdo, gdje su dakle najsretnije ekonomije, na prvom mjestu je Tajland, potom Singapur, Švicarska, Japan, Tajvan, Južna Koreja, Kina, Danska, Hong Kong te Velika Britanija.


Što se najsretnijih ekonomija tiče, poredak je sličan kao lani, kažu na Bloombergu, a sličan je i kod najjadnijih: i lani su kao najgori također ocijenjeni uvjeti života u Venezueli i Argentini.