Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
21. veljače 2020.
Raste nezadovoljstvo

Bitka za Vladu je završena, ona za HDZ tek počinje: Plenkovića želi naslijediti - odbačeni Tolušić?

Foto Patrik Maček / PIXSELL
Foto Patrik Maček / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2019. u 11:52 2019-07-19T11:52:14+02:00

Kad bi se neki od naših zastupnika otvoreno suprotstavio Plenkoviću, ne bi time napravio ništa korisno ni za sebe ni za HDZ. Zato će svi čekati unutarstranačke izbore, procjenjuje jedan od vodećih HDZ-ovaca u parlamentu

ZAGREB - Da parafraziramo čarobnjaka Gandalfa iz Gospodara prstenova - bitka za Vladu je završena, bitka za HDZ tek počinje. Premijer Andrej Plenković uspio je, uz velike porođajne muke, rekonstruirati Vladu, ali očekuje ga puno veća borba za stranku.

On je dobio u srijedu jednoglasnu podršku središnjih tijela HDZ-a za predloženi paket promjena u Vladi. Ali, prisjećaju se HDZ-ovi dužnosnici, jednoglasno su krajem 2015. bili i u potpori Tihomiru Oreškoviću da postane mandatar za sastavljanje Vlade, a nisu znali ništa o njemu, čak ni to da ima ozbiljnih problema s hrvatskim jezikom.

U lipnju 2016. Tomislava Karamarka svi su HDZ-ovci u Saboru podržali u rušenju Oreškovića i pokušaju preslagivanja parlamentarne većine. Tjedan dana kasnije, Karamarko je bio bivši predsjednik HDZ-a. Plenković bi, dakle, jako pogriješio kad bi pomislio da u njegovoj stranci jednoglasna podrška nešto znači, ona se istopi kao prvi snijeg na suncu. Lider HDZ-a je na sastancima s glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Kluba zastupnika Brankom Bačićem i međunarodnim tajnikom Davorom Božinovićem odlučio tko će sve napustiti Vladu i koji će ih ljudi zamijeniti, članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća digli su za to ruku, ali upitno je što je svaki od njih mislio u tom trenutku. I predsjednik Virovitičko-podravskog HDZ-a Josip Đakić na kraju se formalno složio s rekonstrukcijom, ali nije krio ogorčenje zbog smjene njegovog zemljaka Tomislava Tolušića s dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede. Mnogi su na toj sjednici, poput Đakića, držali figu u džepu.

- Što reći ako je Marko Pavić, koji nije prepoznat u HDZ-u, nikad se nije tukao za stranku, nagrađen i imat će ubuduće bolji resor nego dosad, a Tolušić je smijenjen, iako je vodio tolike bitke za HDZ. Politički kriterij nije uvažavan prilikom rekonstrukcije. Nemoguće je, pak, obraniti kriterij percepcije, jer ako su pojedini ministri maknuti iz Vlade zato što su ih napadali mediji, onda je HDZ prepustio medijima da kreiraju kadrovsku križaljku Vlade. Mislim da je za premijera glavni kriterij rekonstrukcije ipak bio povećati vlastite šanse u unutarstranačkim izborima, ali moja je procjena da će ovim potezima Plenković više izgubiti nego dobiti u HDZ-u. Naročito ako uzmemo u obzir da se mnogima zamjerio ne samo na političkoj nego i na ljudskoj razini - analizirao je jučer razloge i efekte rekonstrukcije jedan visokopozicionirani HDZ-ovac koji ju je u srijedu također podržao rekonstrukciju Vlade.

U razgovoru s HDZ-ovim dužnosnicima detektirali smo više uzroka nezadovoljstva cijelim ovim procesom. Ispostavilo se da Plenković zaobilazi stranačku hijerarhiju i konzultira se samo s Jandrokovićem, Bačićem i Božinovićem. Ne cijeni dovoljno staž u HDZ-u, pa je Zdravka Marića, koji nije član stranke, promaknuo čak u potpredsjednika Vlade. Nije suvislo objasnio zbog čega su neki ministri morali napustiti Vladu, makar je hvalio njihov rad. Vladu je popunio ljudima koji još nisu stekli ime u hrvatskoj politici. Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nastavio se jučer šegačiti.

- Novi ministri su duboko infiltrirani u stranačku bazu i imaju jaku političku pozadinu - rekao je Brkić na ulazu u Banske dvore. Prošli je tjedan, posjećamo, sarkastično izjavio da su se HNS-ovci, zbog ultimatima Plenkoviću da smijeni Lovru Kuščevića, skrušeno pokajali i obećali da više neće griješiti.

Tolušić u utrci?

- Strasti u stranci neće se brzo smiriti. Ali, ne prognoziram probleme za Plenkovića i Vladu u Saboru. Kad bi se neki od naših zastupnika otvoreno suprotstavio Plenkoviću, ne bi time napravio ništa korisno ni za sebe ni za HDZ. Zato će svi čekati unutarstranačke izbore - procjenjuje jedan od vodećih HDZ-ovaca u parlamentu.

Dakle, tema unutarstranačkih izbora sve više zaokuplja HDZ. Davor Stier već je najavio kandidaturu za predsjednika stranke, spominje se u tom kontekstu i Miru Kovača i Domagoja Miloševića.

- Ma, Plenković još, objektivno, nema ozbiljnog kandidata. Međutim, možda će ga vrlo uskoro dobiti - zagonetan je bio član Predsjedništva HDZ-a. 

Tolušić se u izborima za šefa HDZ-a želio natjecati već u srpnju 2016., prikupljao je potrebne potpise članova, ali je naposljetku ipak odustao kako bi Plenković, »u ime interesa stranke«, bio jedini kandidat. Je li sada odbačeni Tolušić spreman biti protukandidat Plenkoviću?

*** Opširnije u tiskanom izdanju...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.