Pandemija koronavirusa

Beroš: S Kinezima ćemo diplomatski dogovarati dostavu zaštitne opreme

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Mislimo da je najbolji način dogovaranja direktno diplomatskim putem s kineskim vlastima, jer se pojavljuju brojni prekupci, dobavljači koji se rukovode ekonomskim kriterijima, pa sada tražimo optimalne načine u komunikaciji premijera s kineskim državnim vrhom da osiguramo i nadalje potrebnu opskrbu Hrvatske zaštitnom opremom", poručio je



ZAGREB Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je izjavio kako je u Vladi dogovoreno da se s kineskim vlastima diplomatskim putem izravno dogovara kontinuirana dostava zaštitne opreme, a očekuje da će u nedjelju u Zagreb sletjeti zrakoplov iz Šangaja s tom opremom.


 Beroš je za N1 televiziju, nakon sastanka u Vladi o kompleksnosti globalnog problema nabave zaštitne opreme, rekao kako su se za tu opremu srećom otvorila istočna tržišta, pogotovo kinesko.


 Stoga je u Vladi, istaknuo je, dogovoreno kako je najbolji način kontinuirane nabave te opreme diplomatski dogovor s kineskim vlastima.




 “Mislimo da je najbolji način dogovaranja direktno diplomatskim putem s kineskim vlastima, jer se pojavljuju brojni prekupci, dobavljači koji se rukovode ekonomskim kriterijima, pa sada tražimo optimalne načine u komunikaciji premijera s kineskim državnim vrhom da osiguramo i nadalje potrebnu opskrbu Hrvatske zaštitnom opremom”, poručio je.


 Vezano za najave da je danas iz Šangaja trebao u zagrebačku Zračnu luku sletjeti zrakoplov sa zaštitnom opremom, ministar je kazao kako zbog transportnih problema zrakoplov nažalost nije došao kako je predviđeno.


Cijena zaštitne opreme odletjela je u nebo


 No, očekuje se da će u subotu sletjeti u Frankfurt te u nedjelju u Zagreb. “Prema tome, sva oprema koja je plaćema bit će dostavljena s nekoliko dana zakašnjenja, što je još i minimum problema s kojima se sreću drugi”, istaknuo je Beroš.


 O cijeni koja je plaćena nije želio govoriti, ali je naglasio kako je “doista cijena zaštitne opreme odletjela u nebo”. “Međutim, cijena u ovom trenutku nije važna jer zaštitna oprema spašava živote naših zdravstvenih djelatnika, a isto tako i naših bolesnika”, poručio je.


 Za današnju dosad najvišu brojku novih zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, njih 91 do popodnevnih sati, rekao je kako se taj rast mogao očekivati, ali i naglasio kako to i dalje nije alarmantnto.


 Moguće je, kaže, nekoliko razloga za rast broja oboljelih, a to su nova mikrožarišta virusa u Biogradu i Zadru, “ali isto tako moramo biti realni i reći kako je moguće da je potres u Zagrebu uzrokovao određene aktivnosti među građanima koje su sada rezultirale nešto većim brojem oboljelih”.


Zdravstveno osoblje bit će testirano na koronavirus


 Ministar je najavio da će zdravstveni djelatnici biti testirani na koronavirus, s obzirom da je u ovom trenutku zdravstveni sustav izložen infekciji, a zdravstveni djelatnici u većem su riziku od zaraze. 


 Planira se, dodao je Beroš, i da se svim zdravstvenim radnicima pri dolasku na posao mjeri temperatura, kao i uvođenje dezinfekcijskih barijera kod ulaza i izlaza iz zdravstvene ustanove.


 Od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zatražena jača kontrola liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, istaknuo je Beroš odgovarajući na pritužbe pacijenata da se ti liječnici ne javljaju na telefone u svojim ordinacijama.


 Potvrdio je da provjera putem informatičkog sustava HZZO-a pokazuje znatno manji broj izdanih računa o pružanju zdravstvene zaštite u primarnoj skrbi. “To je možda rezultat objektivnih okolnosti, ali možda i neadekvatnog rada liječnika u primarnoj zaštiti”, rekao je ministar.


 Istaknuo je da je iz Ministarstva zdravstva stoga danas upućen ponovni dopis o potrebi adekvatnog pružanja zdravstvene zaštite, a HZZO će telefonskim putem i direktnim izvidom na terenu provjeravati funkcioniranje ordinacija primarne zdravtvene zaštite.