Šef SDP-a napao PR agencije i Vladu

Bernardić sumnja u manipulaciju rezultatima anketa, traži da se objavi koje agencije će raditi za Plenkovića

Tihana Tomičić

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Tražimo da se objavi koje će agencije raditi za Vladu kako ne bi bilo sukoba interesa i kako se ne bi stekao dojam da se manipulira rezultatima istraživanja javnog mnijenja, tj. da rezultati ne idu u korist HDZ-a i vladajućih, bilo da se pumpa rezultat ili ublažava pad«, kazao je Bernardić



ZAGREB   Predsjednik SDP-a Davor Bernardić opet je iznenadio jednom svojom izjavom: u videu na društvenim mrežama napao je agencije koje obavljaju ispitivanja javnog mnijenja, a i medije koji ih prenose.


Razlog je očito posljednja anketa Crobarometra po kojoj je SDP pao na 18 posto, a »mudri« PR savjetnici Bernardiću su savjetovali da udari na njihove kolege te novinare i urednike, s tezom da je žrtva urote, a da iza svega stoje agencije povezane s Vladom.


– Kako je moguće da Ipsos puls i 2×1 komunikacije objavljuju različite rezultate? – rekao je Bernardić, nakon čega se pozvao na tekst Jutarnjeg lista u kojem je pisalo da će Vlada potrošiti 600 tisuća kuna na angažiranje agencija za istraživanje javnog mnijenja.




»Tražimo da se objavi koje će agencije raditi za Vladu kako ne bi bilo sukoba interesa i kako se ne bi stekao dojam da se manipulira rezultatima istraživanja javnog mnijenja, tj. da rezultati ne idu u korist HDZ-a i vladajućih, bilo da se pumpa rezultat ili ublažava pad«, kazao je Bernardić.


Druga agencija koju Bernardić spominje je 2×1 komunikacije, po čijem je istraživanju SDP na 21,1 posto podrške.



Potpredsjedsnik stranke Rajko Ostojic najavio je nastavak borbe SDP-a za Agrokor: možda neko novo povjerenstvo ili slično, jer je tvrtka umjesto u rukama dobavljača sada opet u rukama banaka. – Sigurno će biti još SMS-ova, očekuje nas burno ljeto jer vidimo da su Todorićeve rođake zamijenili Peruškovi prijatelji i Ramljakovi partneri. Samo se SDP u ovoj drzavi odupro bankama, nikad nitko drugi – rekao je Ostojić novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke.


U svom videu predsjednik SDP-a Bernardić govori i o tome kako istraživanja rejtinga političkih stranaka u Hrvatskoj nisu regulirana te da ne postoji tijelo koje bi im davalo smjernice kako objavljivati rezultate.


Bernardić otvoreno tvrdi da su pritom moguće manipulacije, ali na kraju zaključuje da SDP »bez obzira na nedostatak jasnih pravila igre i nadzora, nastavlja raditi na rješenjima problema građana i razvoja, s pogledom u budućnost, a građani će kad budu izbori znati prepoznati novu snagu SDP-a«.


Ovo nije prvi Bernardićev napad na novinare i agencije: nedavno je slao reagiranja na sve tekstove koji mu se nisu svidjeli, a sad je iznio ozbiljne optužbe o tome da Vlada manipulira podacima istraživanja u svoju korist.