Sjednica

Bernardić se nije dao na SDP-ovu listu za EU izbore

Dražen Ciglenečki



Predsjednik SDP-a Davor Bernardić uspio se othrvati pritisku da bude kandidat na stranačkoj listi za europske izbore. Premda su Zlatko Komadina i Ivo Jelušić i prije sjednice Predsjedništva SDP-a govorili novinarima da Bernardić mora biti na listi, jer “ne može general pred bitku uzeti godišnji odmor”, on je odbio sve takve zahtjeve.


Predsjedništvo je odredilo 12 kandidata, koje bi u proljeće trebao potvrditi Glavni odbor, a među njima je šest žena, Barbara Antolić Vupora, Jasenka Auguštan-Pentek, Biljana Borzan, Romana Jerković, Ivana Posavec Krivec i Sonja Radolović, te isto toliko muškaraca, Gordan Maras, Tonino Picula, Predrag Matić, Joško Klisović, Mladen Novak i Ranko Ostojić. Kandidaturu je, dakle, odbio i Komadina.


 – Idemo na izbore s ljudima koji socijaldemokratske politike mogu predstavljati i u Hrvatskoj i u okviru Europskom parlamentu, rekao je novinarima po završetku sjednice Predsjedništva politički tajnik SDP-a Davorko Vidović. Istaknuo je da je Bernardić razgovarao sa svih 30 ljudi koji su bili na širem popisu kandidata i da “nije bilo nikakvog razloga da se bilo koga prisiljava, da iz nekih viših ciljeva, bude na listi”. To se, naravno, odnosi i na predsjednika SDP-a.- Bernardić će snositi političku odgovornost za rezultate izbora. Neće ga se amnestirati zato što je on procijenio da je bolje da se ne kandidira na ovim izborima, izjavio je Vidović.