Šef SDP-a o koronavirusu

Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Mislim da se ovo neće pretvoriti u veću epidemiju i očekujem da ćemo kao država biti spremni i da ćemo biti spremni odgovoriti na sve izazove", rekao je Bernardić 



ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u utorak nakon što je u Hrvatskoj potvrđen prvi oboljeli od koronavirusa kako se nada da će sve službe nadležne za sprječavanje zaraze adekvatno reagirati i da sustav neće zakazati, ustvrdivši da nema razloga za paniku ni histeriju.


“Mislim da se ovo neće pretvoriti u veću epidemiju i očekujem da ćemo kao država biti spremni i da ćemo biti spremni odgovoriti na sve izazove”, rekao je Bernardić novinarima nakon tribine o GUP-u Grada Zagreba. Čelnik SDP-a pozvao je pritom građane da se pridržavaju uputa koje ćemo svi zajedno dobivati kako bi se smanjio rizik od zaraze.


‘Ministar je angažiran i to je dobro’


Za ministra zdravstva Vilija Beroša rekao je da je angažiran, što drži da je “dobro”, a nada se da sustav neće zakazati.




Činjenica je, dodao je Bernardić, da se ministar zdravstva zbog te angažiranosti ne može baviti dugovima u zdravstvenom sustavu, listama čekanja i iseljavanjem liječnika. Zaključio je da je to “jedan drugi problem koji je već dulje vrijeme osobina ove Vlade, no u konkretnom slučaju ministar je angažiran i to je dobro.


Za glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji je zbog članstva u masonskoj organizaciji podnio ostavku nakon čega ga je Vlada razriješila, Bernardić je rekao da on nije radio dobro svoj posao pa sumnja da će u tom sustavu nastaviti odgovorno raditi svoj posao na bilo kojoj funkciji.


SDP već dvije godine upozorava da se Hrvatska guši u korupciji 


Bernardić je naglasio da SDP već dvije godine upozorava na to da se Hrvatska guši u korupciji, da je 14 ministara moralo otići zbog sumnje na korupciju i da se Plenkovićeva  Vlada održava zahvaljujući njoj.


“Imali smo je slučaj u kojem je državni odvjetnik koji već neko vrijeme ne radi svoj posao, selektivno pristupao određenom postupku, ispitujući svjedoke kad je to njemu odgovaralo, dok s druge strane nije našao za shodno ispitati svjedoke i aktere tajnih sastanaka u Vladi, u aferi Borg, najvećoj korupcijskoj aferi u povijesti Hrvatske”, rekao je.


Iz Agrokora je, nastavio je Bernardić, izvučeno nekoliko stotina milijuna kuna i strpano u džepove raznih savjetnika koji su pisali taj zakon. Ustvrdio je pritom da je potvrdu tome dao premijer Andrej Plenković jer je zbog afere Borg smijenio Antu Ramljaka, Martinu Dalić i pozvao savjetnik da vrate novac. “Jelenić u tom konkretnom slučaju nije postupao da ja smatram da on u tom sustavu ne može dobro raditi svoj posao”, zaključio je Bernardić.


Upitan hoće li SDP regulirati pravila oko imovinskih kartica i sigurnosnih provjera, rekao je da imovinske kartice treba jače kontrolirati, a to je sve dio antikupcijskog paketa kojim se SDP želi boriti protiv “nikad raširenije korupcije u ovoj zemlji koju je obilježila nikad gora korupcijom opterećena vlast”.