Skup u Čakovcu

Bernardić: Naše uspješne modele najniže nezaposlenosti i najniže stope iseljavanja primijeniti u cijeloj Hrvatskoj

P. N.

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Bernardić je podsjetio na nedavno predstavljeni SDP-ov prijedlog rješavanja problema ovršenih i blokiranih građana te istaknuo potrebu izrade i provedbe mjera dodatne pomoći blokiranim i ovršenim građanima koje će provoditi jedinice lokalne samouprave. Iznio je i jasne kriterije koji podrazumijevaju da će se dugovi otpisivati onima koji zaista nemaju, a nikako onima koji imaju vile i jahte

Jučer i danas u Čakovcu je održana 3. Koordinacija načelnika, gradonačelnika i župana Socijaldemokratske partije HrvatskePredsjednik SDP-a Davor Bernardić naglasak je stavio na uspješan model najmanje nezaposlenosti i najniže stope iseljavanja koji primjenjuju jedinice lokalne uprave i samouprave gdje je SDP na vlasti, a koji SDP želi primijeniti na području cijele Hrvatske. Bernardić je podsjetio na nedavno predstavljeni SDP-ov prijedlog rješavanja problema ovršenih i blokiranih građana te istaknuo potrebu izrade i provedbe mjera dodatne pomoći blokiranim i ovršenim građanima koje će provoditi jedinice lokalne samouprave. Iznio je i jasne kriterije koji podrazumijevaju da će se dugovi otpisivati onima koji zaista nemaju, a nikako onima koji imaju vile i jahte.Pozdravne riječi dali su voditelj koordinacije, gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj, gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač, predsjednik SDP-a Međimurske županije Mladen Novak te glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas.Prva rasprava bila je na temu Zakona o zaštiti životinja i obveza jedinica lokalne samouprave koju je vodio Alen Prelec, načelnik općine Brdovec. Koordinacija je zaključila da se ovakvim zakonom stavlja prevelik financijski teret na jedinice lokalne samouprave te će u tom smjeru izraditi i predložiti izmjene zakona.Joško Klisović održao je predavanja „Upravljanje protokolom u lokalnoj i područnoj samoupravi“ i „Održivi razvoj i učinkovito upravljanje lokalnom jedinicom“ nakon čega su uslijedila pitanja i kratka rasprava.Drugi dan koordinacije otvorio je Marko Vešligaj iznijevši Izvješće o radu uže koordinacije koja je do sada održala dva sastanka te postala Akcijska radna skupina za lokalnu samoupravu. Vešligaj je izrazio zadovoljstvo postotkom usvojenosti Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. Povelja je usvojena u objema županijama, kao i u mnogim gradovima i općinama u kojima SDP obnaša vlast.Stjepan Kovač vodio je raspravu o Zakonu o komunalnom gospodarstvu u kojem SDP vidi prostor za izmjene i dopune koje će omogućiti jedinicama lokalne samouprave učinkovitije funkcioniranje.Zaključke su pred medijima iznjeli Marko Vešligaj, Zlatko Komadina i Stjepan Kovač izrazivši zadovoljstvo sve boljom suradnjom i komunikacijom otkada Koordinacija djeluje.

Komadina je na pitanje novinara o mogućnosti koalicije sa Živim zidom izjavio da SDP sa svima treba i želi razgovarati, no takve stranke pokazale su da ne žele preuzimati odgovornost, već zadržati poziciju oporbe, za razliku od SDP-a.