Traže manjinsku samoupravu

Bauk o zahtjevu SNV-a: ‘Postoji dobar zakonski okvir za prava manjina, ne želimo sudjelovati u cjenkanju HDZ-a i SDSS-a’

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK



ZAGREB Član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk u ponedjeljak je za Hinu ustvrdio da je »postojeći zakonski okvir kojim se uređuju prava nacionalnih manjina dobar«, komentirajući zahtjev Srpskog narodnog vijeća koje traži status manjinske samouprave.


»Postojeći zakonski okvir kojim se uređuju prava nacionalnih manjina je dobar. Treba ga provoditi, a o eventualnim dopunama možemo se očitovati kada vidimo konkretan prijedlog«, kazao je Bauk.


»Još smo se 2010. usprotivili sličnoj inicijativi, ali sada ćemo pričekati da bismo vidjeli o čemu se konkretno radi u ovom prijedlogu. No, ne želimo sudjelovati u cjenkanju koalicijskih partnera, HDZ-a i SDSS-a«, istaknuo je.




Bauk je podsjetio i na stav iz 2013., kada je obnašao dužnost ministra uprave u mandatu SDP-ove Vlade Zorana Milanovića, u kojem je istaknuo da je Erdutski sporazum na koji se poziva Srpsko narodno vijeće izvan snage.


»Ustavni sud jasno navodi da poslije stupanja na snagu Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina postaje suvišno pozivati se na druge dokumente. Trebao bi nam biti cilj da ne pravimo distinkciju između manjina na istoku Hrvatske i onih na drugim područjima. Integracija hrvatskog Podunavlja odavno je završena i Erdutski sporazum nema više svoju svrhu i opravdanje. On bi danas trebao biti dokument povijesti i kao takav predmet izučavanja povjesničara«, ponovio je Bauk svoju izjavu iz 2013. kada je bio ministar uprave.


I čelnik Mosta Božo Petrov zahtjev Srpskog narodnog vijeća u ponedjeljak je ocijenio »bespredmetnim« te istaknuo da za njega takav način stvaranja autonomije nije poželjan te da misli da smo odavno prošli tu fazu.


Petrov također smatra da je riječ o trgovini. Dodaje da je »takav zahtjev postojao i 2010. kao i danas, jer je i 2010. i danas cijela Vlada ovisila o glasovima srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru«. I uvijek kada se dogodi takva situacija, gdje glas ovisi o Miloradu Pupovcu ili sada o gospodinu Pupovcu, Sauchi i Vrdoljaku sasvim je jasno da će krenuti takve trgovine, rekao je Petrov.


Pitanje manjinske samouprave ponovno je aktualizirano u Izjavi o pravima Srba u Hrvatskoj usvojenoj na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća 13. veljače 2018. godine, na kojoj su nazočili predsjednici Hrvatske i Srbije Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić.


U točki 12. Izjave stoji: »Institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava, u skladu sa njihovim posebnim osnivačkim izvorištima – dokumentima s međunarodnim karakterom, Erdutskim sporazumom i Pismom namjera«.