SDP

Bauk o američkoj izjavi predsjednice: ‘Ona je, čini se, Hrvatica po zanimanju’

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je u četvrtak da je paket zakona o državnoj upravi »uhljebništvo u formi reforme«, koje neće donijeti uštede za proračun ali će se nastojati prikazati kao smanjenje državne uprave.


Novi zakonima postići će se to da će većina službenika, koja je do sada bila u državnoj službi, prijeći u županije, odnosno, regionalnu samoupravu, smatra Bauk.


»Dobit će, u pravilu, nešto veće plaće, što znači da neće biti ušteda za proračun, ali će se prikazati kao smanjenje državne uprave. Poslovi će ostati isti, dobit će nove šefove, a drugim izmjenama zakona koje su već prošle, uprava se dodatno repolitizirala jer će se vjerojatno oni koji su imenovani politički na mjesto pomoćnika ministra pretvoriti u kao nepolitizirane državne službenike. To je već jednom viđeno za Vlade Ive Sanadera i sada se stvar ponavlja«, kaže Bauk.




Smatra da svi ti odjeli, što se tiče unutarnje organizacije upravnih tijela, bilo na razini države, bilo u županijama, gradovima i općinama, nisu potrebni.


»Možda nam trebaju neki drugi, ali nam ne trebaju svi ovi koje imamo. Uostalom, vidimo da smo sada u Zagrebu dobili jubilarni, 27. odjel, a ja mislim da se može funkcionirati s puno manje. Hrvatska javna uprava u odnosu na druge države nije ni prevelika ni premala, ali je svakako lošije organizirana«, dodao je Bauk.


Sudac Turudić kao građanin ima velikih primjedbi na pravosuđe


Za vrijeme naše Vlade broj ljudi koji primaju plaću iz proračuna smanjen je za 3000, a za vrijeme ove Vlade ili je povećan za 3000 ili se podaci ne objavljuju na dovoljno transparentan način da bi bili usporedivi, no, relativno je lako usporediti po iznosima za plaće, napomenuo je.Komentirajući slučaj predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, Bauk je rekao kako bi »sudac Turudić poslao policiju po građanina Turudića da ga dovede na sud, vjerojatno bi mu izrekao i neku sankciju za nepoštivanje suda, te vjerojatno ne bi prihvatio način na koji se brani građanin Turudić«.

»Spomenuo je pitanje dostave i pošte pa očito sudac Turudić kao građanin ima velikih primjedbi na pravosuđe. Ako on to vidi, onda možete misliti kako je običnim građanima«, kaže Bauk.


Izjavu predsjednice Republike iz SAD-a da je u inozemstvu prekrasno reći da si Hrvat, ali da kod kuće nije tako, popratio je komentarom kako je njemu uvijek prekrasno reći da je Hrvat po nacionalnosti, ne po zanimanju.


»Ovi koji to govore u pravilu su Hrvati po zanimanju, a mislim da je to i predsjednica«, zaključio je Bauk.