Glavni odbor SDP-a

Bauk: Ako se HDZ želi inatiti i umanjivati pravo govora u Saboru, dobit će inat i s druge strane

Hina

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

 »Jasno smo rekli da su nam dva amandmana uvjet za prihvaćanje Poslovnika: Jedan kojim se zadržavaju sadašnji standardi da ujutro imamo pravo uoči sjednice govoriti o temama koje smatramo da su aktualne, a drugim se kompenzira umanjenje mogućnosti javljanja za riječ zastupnika, što je u redu, ali u tom slučaju tražimo da se osigura mehanizam kojim će se neke točke koje oporba predloži u razumnom roku stave na raspravu pa neka vladajući rasprave i odbiju. Odluka je na njima«, zaključio je Bauk



 Glavni odbor SDP-a u subotu je prihvatio nacrt novog programa pod nazivom ‘Za dobro društvo’ i poslao ga na izglasavanje izvještajno-tematskoj konvenciji koja se okuplja za tjedan dana.


Član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk najavio je da će nakon 22 godine SDP dobiti novi programski dokument, o kojemu je prethodno provedena javna rasprava, još će se raspraviti i na konvenciji, a kada ga usvojimo, nastavljaju raditi po novom programu.U programu se, među ostalim, inaugurira »moralni kapitalizam«, a Bauk je pojasnio da je riječ o »kapitalizmu koji je okrenut pozitivnim društvenim vrijednostima, a koje su to, SDP ima vrlo jasan stav«. Mišljenje autora programa Davorka Vidovića da SDP nije dovoljno kadrovski ekipiran da bi mogao provesti novi program Bauk je popratio ocjenom da je »SDP od 2012. do 2015. godine bio na vlasti i isti kadrovski kapaciteti koje je tada imao, ima i sada, uz još neka nova«.»Svakako imamo bolje kadrovske kapacitete od HDZ-a, HNS-a, HDSSB-a, SDSS-a, HSLS-a i ostalih brojnih članova vladajuće koalicije«, ustvrdio je Bauk.Na novinarski upit može li stranka koja je ispod 20 posto u istraživanjima javnog mnijenja s predsjednikom kojeg podržava 32 posto građana biti alternativa trenutačno vladajućoj koaliciji, Bauk je kratko odgovorio »da«.Bauk je komentirao prošlotjednu maratonsku saborsku raspravu o novom Poslovniku koja se nastavlja ovoga tjedna, najavivši da »SDP ima ukupno 377 amandmana na prijedlog tog dokumenta, što je za ovu prigodu sasvim dovoljno«. »Ako se HDZ nastavi inatiti i ustrajavati na rješenjima kojima se bezrazložno umanjuje pravo govora u Saboru, na sljedećim zakonskim prijedlozima broj amandmana bit će i veći. Ako se žele inatiti, dobit će inat i s druge strane«, poručio je.Istaknuo je da imaju 17 amandmana kojima popravljaju tekst Poslovnika i ostalih 350 kojima, kako je rekao, upozoravaju na nedemokratske metode kojima se vladajući služe u promjenama Poslovnika. »Jasno smo rekli da su nam dva amandmana uvjet za prihvaćanje Poslovnika: Jedan kojim se zadržavaju sadašnji standardi da ujutro imamo pravo uoči sjednice govoriti o temama koje smatramo da su aktualne, a drugim se kompenzira umanjenje mogućnosti javljanja za riječ zastupnika, što je u redu, ali u tom slučaju tražimo da se osigura mehanizam kojim će se neke točke koje oporba predloži u razumnom roku stave na raspravu pa neka vladajući rasprave i odbiju. Odluka je na njima«, zaključio je Bauk.