Tvrd stav

Bandićevci i Reformisti kod Marića tražili besplatne udžbenike

Zlatko Crnčec

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

 Za ovaj bi prijedlog u proračunu trebalo pronaći oko 200 milijuna kuna, a kažu da nije ultimatum, već samo prijedlog za pomoć roditeljima



ZAGREB Članovi zastupničkog kluba Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika održali su sastanak s ministrom financija Zdravko Marićem i predložili mu da se u proračunu za sljedeću godine pronađu sredstva kojima bi se omogućilo da svi osnovnoškolci u Hrvatskoj u školskoj godini 2019/2020 dobiju besplatne udžbenike.


– Imali smo jako dobar razgovor s ministrom Marićem kojem smo iznijeli naš prijedlog. On je rekao da će ga razmotriti i da ćemo o njemu još razgovarati sljedećih dana. Želim posebno naglasiti da se radilo o razgovoru, a ne o nekakvom ultimatumu s naše strane da nećemo glasovati za proračun ako se ne prihvati naš prijedlog. O ultimatumu nije bilo ni riječi niti on postoji s naše strane. Naša je osnovna ideja pomoći roditeljima i ništa drugo, rekao je za naš list predsjednik zastupničkog kluba Robert Jankovics, inače saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine.


Dodao je da je u ponedjeljak o istoj temi obavljen i razgovor s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak. Za ovaj bi prijedlog u proračunu trebalo pronaći oko 200 milijuna kuna. Da se ne radi o nikakvom ultimatumu Vladi već samo o prijedlogu kojim se želi pomoći roditeljima potvrdila nam je i zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. Međutim, nezavisni zastupnik i član ovog zastupničkog kluba Ivica Mišić rekao nam je da će on biti “prilično tvrd na tom stavu pa ćemo vidjeti”.




Inače ovaj je klub prilično heterogena skupina. U njemu je čak četiri zastupnika nacionalnih manjina koji svaki ponaosob ima sporazum s HDZ-om, tu je reformist Darinko Dumbović i troje nezavisnih zastupnika – nekadašnji SDP-ovci Zdravko Ronko i Milanka Opačić, te nekadašnji član stranke Promijenio Hrvatsku Ivica Mišić.


Iako se ovaj klub često povezuje s Milanom Bandićem u njemu su samo dva zastupnika njegove stranke. To su Marija Puh i Kažimir Varda koji su oboje 2016. u Sabor ušli na listi lijeve koalicije koju je predvodio Zoran Milanović. Puh kao članica HNS-a, a Varda HSU-a. Neslužbeno se može doznati da je Varda bio onaj koji je prvi izašao s idejom o besplatnim udžbenicima. On je bio nedostupan za komentar dok je Puh samo potvrdila sastanak s Marićem ne želeći nista dalje komentirati.